Експерт: Черно море е в добро екологично състояние

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:17 / 02.02.2017
875
Таня Милкова - началник на отдел "Опазване на морските води и мониторинг" в Басейнова дирекция "Черноморски район", успокои журналистите във Варна, че екологичното състояние на Черно море е добро.

"В момента в Черно море, според нашите изследвания и на базата на информацията, с която разполагаме, не се наблюдават екологични проблеми, които да го заплашват. Има локални проблеми, но на този етап не и сериозни замърсявания. Двата залива - Варна и Бургас, са подложени по-комплексен натиск и използване от човека и натоварванията са по-високи. Следим и местата с по-усилен корабен трафик и риболов, но тепърва набираме данни за тях. Всичко е доста начален етап, за да можем да направим по-конкретни изводи", коментира тя, цитирана от "Черно море".

2 февруари е признат за Световен ден на влажните зони и това е повод да припомним, че повече от милиард души по цял свят зависят от мочурища, за да получават доходи. Както и от дейности като риболов, оризопроизводство, продажба на вода, транспорт, туризъм и много др.

В списъка на влажните зони с международно значение България е представена с 11 обекта с обща площ близо 20 306 хектара. Нашето море само по себе си също е влажна зона. По крайбрежието му се намират 7 от 11-те влажни зони в България с международно значение включени в Международния списък към Рамсарската конвенция.

Влажните зони се определят като площи, които се наводняват с вода сезонно или постоянно, така те се оказват естествен буфер срещу природните бедствия като наводнения, цунами, урагани, суша, земетресения.

Конвенцията за влажните зони е международно споразумение, подписано на 2 февруари 1971 г. в град Рамсар, Иран.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Ето кой е загиналият при инцидента с Кирил Петков
Д-р Миндов: Почва като обикновена вирусна инфекция
Борисов попита защо правителството на Кирил Петков не е сменило р...
Експолицаят Караджов, осъден на доживотен затвор се е барикадирал...
Лоши новини за любителите на лова у нас
Кирил Петков с първи коментар след катастрофата


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).