Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия, а тя често е опасна за живота
Автор: Екип Burgas24.bg 13:51 / 20.05.2024Коментари (1)1200
©
В България има хора, които пият по половин литър ракия на ден. Това отбеляза пред БНР журналистът Иван Бакалов.

Той посочи, че у нас "куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия".

"Опасното на домашните ракии, които се продават по всякакви пазари, е че всеки търговец или производител може да ги разбърка и да ги напълни с каквито си иска съставки. И стават пивки, когато се разредят със спирт, обаче не знае какъв е той и понякога има жертви".

"В България куцо, кьораво и сакато вари домашна ракия. Във Франция има лицензиран пътуващ ракиджия. Хората си заявяват и специалист им вари ракията. В България всеки е убеден как се вари ракия. Само като видим в какви казани се варят - например казани за ракия от заварени стари перални. И домакинът те бие по рамото – "Пий, бе, аз съм я правил“, "Пий, бе, вуйчо ми я е правил“ и т. н."

"В общи линии това се нарича прекъснат процес на дестилаци - пълни се един казан, започва дестилацията и в нейния край излизат някакви ракции. Повечето хора са се научили, че метилът бил в първака и трябва да се махне и т.н. Иакрая в този процес, т.нар. патоки, "ракиджиите" гледат да има повече количество и го оставят да тече повече".

"Чудеса просто се виждат в правенето на ракия. Сипват стари компоти в джибри. Държат джибри по една година. Мислят си, че като се запечата отгоре, няма да избяга спирта. Някои наливат спирт преди дестилацията в джибрите. Смесват се различни плодове. Когато се слага плод, за да ферментира в каша, първо трябва да се разбие, за да стане консистентен. Зелени и гнили плодове не трябва да се слагат".

"Основното е, че когато слагат да ферментират стари джибри и да смесват с нови, фермантацията, когато започне, стига до някакво равнище, заедно с това започва оцетна ферментация. Това е едни дрожди да ядат захарите и да преобразуват алкохол, има други дрожди, които пък ядат алкохола и отделят оцетна киселина -  така се получава тази т.нар оцетна ферментация."

Бакалов напомни в предаването "РадиоТочка", че домашното производство крие своите рискове.

"Такива джибри, когато се сварят, се получава етилов ацетат вътре в ракията - оцетната киселина влиза с алкохол в някаков съединение. Мnого ракии започват да миришат на ацетон. Това много се цени. Тези, коiото са свикнали, да пият домашна ракия си казват: Ей, това е ракия! "

"При купешките, обикновено скъпите мускатови ракии, се правят от вино. Вино, което е специално за ракия. Ракията става с много леко тяло и силен аромат. Пиячите на купешка казват по този повод: "Еее, тая купешката е напарфюмирана, не става". Тя мирише на мускат, а той си мисли, че има парфюм. Изобщо при купешките ракии има лабораторен контрол и се следи точния пик на ферментация".

"При домашните казани, както казахме, има различни фракции на ракията - излизат по-тежки алкохоли накрая. Етилацетат е много лош за черния дроб. Хора са ми се оплаквали, че правят много пивка ракия, ама после ги боли много главата после. Домашните ракии често са опасни за живота. Има случаи на жертви на отравяния са точно такива – домашна, разредена със спирт с метилов алкохол".

"В пивки домашни ракии има много вредности. Българските мъже са с най-кратка продължителност на живота в Европа. Една от причините е масовата консумация на домашни ракии, при това в големи количества", на мнение е Иван Бакалов. 

Бакалов обясни в предаването, че според по-старите изследвания 20 грама алкохол на ден не са натоварващи за организма, но в най-новите проучвания вече се твърди, че няма доза алкохол, която да е безвредна.

"Нека да не свикваме всеки ден да пием".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ами то Така и Така ще се Мре! Поне да е до известна степен с Удоволствие!
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)
Договори избори 2024

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: