Експерт: "Легналите полицаи" са опасни за животa

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
10:36 / 23.02.2024
1109
Над 90 процента от “легналите полицаи" по улиците на българските градове и села не отговарят на нормите. Те са по-високи от максимално допустимата височина от 7,5 см и по-тесни от изискваната ширина от 4,20 метра. Затова разбиват не само ходовата част на автомобилите, а може дори да застрашат човешки живот, обясниха експерти по пътно строителство и безопасност на движението пред вестник “Труд".

“Легналите полицаи" дори могат да са опасни и за човешки живот, казват специалистите. Когато изпъкнали изкуствени неравности се сложат от двете страни на пешеходна пътека или велосипедна алея, те “повдигат" предницата на автомобила, който удря пешеходеца или колоездача не в бедрата, а по-високо - в коремната област, където се увреждат множество вътрешни органи, посочват те.

“Нека да говорим за “гърбица", а не за “легнал полицай" или “спящ полицай", защото когато един шофьор мине през гърбица и започне да я ругае, не е хубаво да ругае пътната полиция", уточни с чувство за хумор експертът по пътна безопасност инж. Илия Запрянов.

Той бе категоричен, че проблемът с “гърбиците" в България е огромен, но неговите колеги пътни инженери предпочитат да си траят, защото комисиите в общините ще отказват да им съгласуват проектите.

"У нас продължава да има гърбици на по 20-30 години и нови, които увреждат частната собственост - автомобилите на хората, ползата от тях е никаква, а вредата се вижда от всички. Имам предвид на първо място максималната височина от 7,5 см. Тя бе възприета в България, въпреки че в други страни обикновено е 6,5 см, но ние така малко обичаме да се изхвърляме и се спряхме най-гротескната височина."

"Смятам че трябва да се разбере, че “гърбицата" е млечен зъб в системата за пътна безопасност на България. Той е имал някаква роля преди години, но вече е време да бъде махнат. Не могат да продължават общините или полицията да си решават проблема в един квартал като сложат “гърбица" и си отидат. Има по-модерно решение - това е пешеходният светофар с копче. И по-важното нещо - ползите от “гърбицата" са съмнителни, а вредите и щетите, които нанасят, са доказани. Дори могат да бъдат и смъртоносни. Представете си линейка, която бърза и вози бременна жена, друсне се на гърбицата и жената пометне. Или линейка се друсне пациент, обездвижен заради счупване на гръбнака и човекът загине."

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Андре Токев: Животът е едно уравнение и ние трябва да се забавляв...
Валентин Мундров: Да върнем доверието в машините, след това да въ...
Почернена майка и автоинструктор: 500 лева кеш и взимаш шофьорска...
НИМХ сложи край на жегите с прогнозата си за близките дни
Красимир Георгиев, АКАБ за новите промени: Целта е кандидат-шофьо...
Борисов: С нашия глас ще направим така, че ЕС да се управлява доб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).