Експерт: Най-малко завършен десети клас, за да станеш шофьор

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (22)
09:03 / 18.09.2015
1783
По покана на кмета на община Казанлък Галина Стоянова пред преподаватели в училищата в Казанлък и кметове на населени места в Казанлък Койчо Русев, председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт и Националната транспортна камара, и Алекси Кесяков, секретар на Държавно - обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движение представиха книгата "Всеки живот си заслужава".

"Смятам, че сега, когато се променя стратегията по отношение на образованието на младите хора и когато се очаква новият закон за средното образование, трябва да намери място и въпросът с какъв образователен ценз младите хора трябва да бъдат допускани като кандидати за водачи. 

И ако се наложи първата степен на образование да бъде десети клас, според мен това ще бъде най-подходящата граница, която като знание трябва да притежава един млад човек , за да може да участва в движението", коментира Койчо Русев. 

Според него по този начин ще бъдат мобилизирани много млади хора, които по-рано излизат от системата на образованието, особено от малцинствата. А това ще даде възможност децата да получат по-високо образование, култура и възпитание, които са формиращи поведението на водачите. 

"Ще умеят да ценят не само своя живот, но и този на другите участници в движението", каза Русев. 

Според него в средното училище и не само, не е достатъчно добре застъпено обучението по безопасност на движение. 

"Ние поставяме въпроса да бъде направена рейтингова система на всички форми, които обучават. И когато родителят иска да подготви детето си за учебното заведение и за водач на МПС, да има възможност да избира - там, където качеството е най-добро, независимо каква е цената. Този, който иска да подготвя водачите, трябва да има и финансова възможност", каза още Русев.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (22)
Още новини от Национални новини:
Заради ремонти на АМ "Тракия": Реорганизират движението в този уч...
Зрелостници сигнализираха за проблеми и на втората задължителна м...
Гърмежи и валежи до часове
БНБ затяга критериите за отпускане на ипотечни кредити: Ето какви...
Отговорите на матурите по профилиращите предмети излязоха
Жегата през лятото може да докара много главоболия на младите род...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).