Експерт: Най-силният трус у нас може да е 8 по Рихтер

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
09:23 / 29.04.2015
743
Най-силният трус, който би могъл да разтърси България, е 8 по Рихтер. Това заяви за "Здравей, България" по Нова тв проф. Емил Ботев, ръководител на департамент "Сеизмология" - БАН. По думите му "най-силната ни зона" за земетресения у нас е Симитлийският грабен в Югозападна България, като именно там е възможно да удари земетресение с подобна сила.

"В София ние приемаме, че максимално може да се случи трус от 7 по Рихтер, а за района на Пловдив е към 7,5", уточни експертът.

Той заяви, че в близкото бъдеще страната ни не е заплашена земетресение като това в Непал, тъй като не сме разположени на фронта на действие между отделните континентални плочи.

"При нас земетресение с магнитуд 7,8 се е случило през 1904 година, което при средния период на повтаряемост на такива земетресения на територията на цялата страна значи, че скоро не можем да очакваме подобен трус", заяви проф. Ботев.

По думите му строителството и сеизмичната устойчивост на сградите са от изключителна важност.

"В Непал такава устойчивост няма, освен в Катманду, където също има много стари сгради", поясни Ботев, като изтъкна, че в страната ни е въведен консервативен правилник за строителство.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Министерски съвет осъжда атентата срещу словашкия премиер
Добри новини за университетските преподаватели
Дадоха 2 министерства и 34 общини на АДФИ заради нередности във ф...
Важна заповед от кмета на наш морски град! Който я наруши - може ...
Зловещо убийство у нас! Откриха обгорени тленни останки
Икономист за приема на еврото в България: Бавенето на еврозоната ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).