Експерт: Не може да се разчита на всесезонните гуми, когато температурите паднат до минус 15 градуса

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (2)
11:00 / 20.10.2022
1634
Времето застудя, което означава че наближава момента, в който шофьорите ще трябва да "обуят" своите автомобили със зимни гуми.

Още от миналата седмица, Комисията за защита на потребителите (КЗП) започна проверки на пазара на автомобилни гуми в цялата страна, предаде БНР.

"Доставчиците и дистрибуторите на гуми спазват регламента. Основното нещо, което проверяваме е дали гумите са с етикети. Тези етикети трябва да имат пиктограми в долната част, които да дават информация за сцеплението на гумите със сняг и лед", каза Спасова.

Подобен етикет трябва да бъде приложен и при онлайн търговията с гуми. Търговците са длъжни да го поставят в близост до изображението на гумата или в близост до цената.

Всеки клиент има право да поиска от търговеца на гуми да му предостави продуктов лист с информация за марката, размерите на гумата, индекс за товароносимост, версия на натоварване, горивна ефективност и други.

В случай, че търговецът не предостави продуктов лист или ако потребителите станат свидетели на други нарушения, могат да сигнализират на сайта на КЗП.

При установени нарушения и нелоялни практики, глобите са в размер от 3 000 до 70 000 лева в зависимост от степента на нарушението, поясни Валентина Спасова.

Инспекторите от комисията проверяват и за коректността при обявяването на намаленията на цените на гумите, каквито има и в момента, както и дали цената е обявена в близост до гумата по подходящ начин.

Въпреки растящите цени на почти всичко в България, към този момент при гумите не се наблюдава сериозно повишение. Цените са горе-долу като миналогодишните и варират средно от 65 - 70 лева най-евтините гуми до към 120 - 130 лева по-скъпите, в зависимост от класа на автомобила. В интернет пространството, а и в някои търговски обекти, често се предлагат и гуми втора ръка. 

Автомобилния експерт Георги Янчев от Съюза на българските автомобилисти посъветва шофьорите да избягват да си купуват вече употребявани гуми. Той припомни, че една гума може да се ползва не повече от 4-5 години и посъветва да не се спестяват пари от сигурността на автомобила. Според експерта, колкото по-рано сменим летните със зимни гуми, толкова по-добре. Най-подходящото време за това е около Димитровден, смята Георги Янчев.

Не са малко и шофьорите, които предпочитат всесезонните гуми, но и те не са особено подходящи според Георги Янчев. По думите му, когато температурите паднат до минус 15 или минус 20 градуса, не може да се разчита на този вид гума, защото каучукът ѝ е по-еластичен и подходящ за температури от плюс 14-16 градуса.

Виж коментарите (2)

Още по темата (396):
21.01.2024 Ето каква е зимната обстановка по пътищата ни
05.01.2024 Най-студено ще е между 9 и 14 януари
02.01.2024 Ето какво ще е времето днес в Бургас
13.12.2023 Слънчево, но със сутрешни мъгли
28.11.2023 Снежно семейство се настани в русенски квартал 
26.11.2023 Зимата скова страната: Червени кодове за опасно време, автомобили аварираха в снега и катастрофи на много места
Още новини от Национални новини:
Още един проблем ще мъчи шофьорите по магистрала "Тракия" в следв...
Обърната цистерна на АМ "Тракия", мантинелата е буквално премазан...
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Стана ясна причината за тийнейджърското меле в Габрово
Празникът на розата тази година ще ни поднесе огромни изненади
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици!


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).