Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Не се презапасявайте с олио, цената на захарта ще се успокои, когато премине сезонът на туршиите и компотите
Автор: Екип Burgas24.bg 09:10 / 01.11.2022Коментари (0)592
©
Скок при цените на зърното, пшеницата и царевицата прогнозира главният изпълнителен директор на стоковите борси и тържища Васил Симов. Причината за покачването е в натрупването на допълнителни разходи през зимата.

"Съществува такъв скок в сравнение с миналата година по това време, той е доста малък", заяви Васил Симов в студиото на "България сутрин".

Според него цените се отразяват, тъй като пшеницата е една от най-популярните борсови стоки и влияе не само на хляба, а и на всички тестени изделия и на брашното. Големият скок е бил в началото на март, когато е започнала войната в Украйна, но цената върви надолу и се успокоява.

"Специално за пшеницата няма притеснения. Реколтата е над 6 млн. тона – една от добрите през последните 20 години. Потребностите на България са доста скромни. За една година са необходими не повече от 2 млн. тона, така че останалите близо 4 млн. тона трябва да бъдат изнесени и то основно с кораби и в сурова конкуренция с останалите държави износителки в Черноморския басейн, така че на търговския фронт нещата никак не стоят спокойно", посочи Симов пред Bulgaria ON AIR

По думите му всички търговци се опитват да продават, но конкуренцията е голяма, а и става дума за майсторство, умения, контакти и съобразяване с цените.

"Когато говорим за олиото, трябва да погледнем ситуацията със слънчогледа. Нямаме никакво притеснение и няма причина хората да се притесняват и презапасяват. Има поевтиняване на слънчогледовото олио в световен мащаб за 1 година. Ние в България не внасяме слънчоглед и не бива да внасяме, защото нашата продукция е доста добра", категоричен е гостът.

Той обясни, че сме отворена икономика и цените се влияят от търсенето и предлагането, но и от цената на суровината в световен мащаб. Уточни, че поскъпването на долара е основният фактор, който е повишил цената на олиото и всички стоки, които го използват. 

"Цената на захарта се дължи изцяло на поскъпването на долара и на енергийния ресурс. В България поскъпването за една година е близо 70%. Като сложим към това и задължителното поскъпване цената на труда, при преработката на суровината се получава така, че готовата продукция излиза по-скъпа. Може би ще се поуспокои, когато минат тези есенни месеци, традиционни за българина в производството на компоти, туршии и други домашни благинки, но при всички положения много се влияем от долара", твърди Симов.

Той посочи, че когато човек влиза в магазина, трябва да купува само това, което му е необходимо и увери, че за пшеница, брашно, хляб, слънчоглед и олио няма защо да се притесняваме, защото не ги внасяме, а само ги продаваме на международни цени. 

"При петрола се забелязва същата тенденция в началото на месец март. Сега международните цени са се успокоили, даже вървят малко надолу. Лошото е, че и петролът го купуваме в долари", каза гостът.

Той уточни, че държавите на ОПЕК нямат намерение да увеличават производството, дори леко го ограничават, с което държат по-високи цени за петрола.

"Бих дал съвет в магазините, като влизат хората, да си пазаруват само това, което е необходимо в количества, които са необходими, защото колкото по-големи количества купуват, толкова повече вдигат цените продавачите", завърши Симов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
Катастрофи в България
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: