Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Нормално е да ни искат 500-600 лева за обследване на апартамента преди безплатното саниране
Автор: Екип Burgas24.bg 12:56 / 01.11.2022Коментари (0)596
©
По новата програма за енергийна ефективност на жилищни сгради по Националния план за възстановяване и развитие, която се очаква да влезе в действие от началото на месец ноември т.г. са предвидени 1,4 млрд. лв. за саниране на около 1000 блока.

Обновяванията ще се правят до клас "Б", а не до клас "С", както по-рано.

За БНР Драгомир Цанев – изпълнителен директор на “ЕнЕфект", коментира, че е необходимо предварително живущите в сградата да съберат средства за обследвания за енергийна ефективност и за установяване на техническите характеристики на сградата. На много места оценителите искат по около 1000-1200 лева за стандартен апартамент. Според Цанев реалната цена е около 500-600.

"Обективно, ако имаме документация за сградата – архитектурен проект, това би трябвало да е достатъчно. Само че тук виждаме един концептуален проблем – в повечето държави в Европа именно този подготвителен етап, свързан с интелектуален труд, с документация, той е предмет на подпомагане, а хората участват по-скоро в строителните дейности със собствено финансиране. При нас, за съжаление, е наобратно поради наследството от предходни програми, които осъществявахме с изцяло 100% финансиране. Истината е, че с този подход - на 100-процентово финансиране, парите стигат до много, много малка част от гражданите!"

Цанев изтъкна и предимствата на европейския подход.

"Когато на собственика му бъде предоставена информация, обективна, за която той не е необходимо да плаща предварително, колко точно ще му спести обновяването, за колко време тази инвестиция ще се изкупи, той е в позиция направи информирано решение и да реши дали има интерес да извади парите. Разбира се, трябва да имаме паралелен механизъм за нисколихвени или безлихвени заеми - това е идеалният вариант“.

В интерес на хората ли е да платят за оценяване на характеристиките на сградата

"Отговорът е еднозначен! В тази форма на програмата, при стопроцентово субсидиране на строителните дейности, това е подарък. Дали ще са 500 или 1000 лв., те ще си изкупят от спестяванията за изключително малко време. При настоящите цени за енергията, естествено зависи с какво се отопляваме - за максимум два отоплителни сезона. Оттам нататък тези мерки трябва да живеят 30 години и ние да печелим от тях. Ако ни бъде одобрен проектът, тези разходи, по настоящата версия на програмата, ще ни бъдат и възстановени, тоест няма да платим нищо. От тази гледна точка, според нас, инвестицията си струва от гледна точка на гражданите, които бъдат одобрени. Те няма да са толкова много - парите стигат за около 1000 блока по разчетите на Министерство на регионалното развитие. Референтите стойности, които са дадени, са близки до действителността. Имаме 1000 блока, които ще обновим, а в България има 66 000 сгради, които очакват обновяване. Парите няма да стигнат за всички по никакъв начин! Така беше и в предната програма, когато с 2 милиарда обновихме 2000 сгради при доста по-ниски цени на строителните материали“.

Кой ще спечели повече точки

"При кандидатстването, за момента, параметрите за оценяване са направени така, че да приоритизират големите сгради. Колкото по-голяма е сградата, толкова по-голям шанс има тя да спечели, което не е окей, защото големите сгради са предимно в големите градове“.

Експерти настояват средствата да бъдат разделени и да има и за по-малки сгради. Все още има време това да се случи, обясни Цанев.

"Преди два дни изтече срокът за обществено обсъждане на насоките за кандидатстване, предадени са немалко на брой становища от различни организации“.

Архитектурата естетика също е елемент в оценяването. От "ЕнЕфект“ се надяват този параметър да отпадне, тъй като това не е в контрола на собствениците.

"Ако дадена община няма насоки за естетическото оформление на сградите в даден район, няма какво да направят гражданите. Тоест не е справедливо да бъдат оценявани по този показател“. 

Контролът върху качеството на строителството е в общината. Техническия паспорт и особено енергийното обследване обаче се плащат от гражданите.

"Бих искал да посъветвам всички да обръщат изключително сериозно внимание на енергийното обследване, тъй като от него зависят както класирането ви и броят точки, които ще имате в кандидатурата, така и всъщност качеството на мерките, които в последствие ще бъдат приложени в сградите, а това, според мен, е дори по-важно. Енергийното обследване е това, което ви дава информация какви мерки ще бъдат приложени, как ще бъдат приложени, колко ще спестите, за колко време ще се възвърне инвестицията, така че бъдете внимателни и изисквайте качество от обследващите фирми“.

Около 300 фирми в страната се занимават с такива обследвания, но те не са разпределени равномерно на територията на страната и хората от по-малките градове ще имат затруднения да си намерят различни оферти.

"Ако ние имаме отговорен вход мениджър, който би следвало да е квалифициран за това нещо, неговата такса ще се изплати многократно, ако той ни помогне да избегнем грешки на всички тези етапи“.

За три години в София делът на управляваните от професионални вход мениджъри сгради се е увеличил от 4 до над 10%, изтъкна Цанев. В малките населени места все още се срещат проблеми.

"В момента се казва, че програмата ще финансира инсталация за възобновяеми източници само за общите части на сградата, което честно казано е несериозно. Не може да инвестираш във  фотоволтаик за стълбищно осветление или в система за топла вода, която да е за общите части на сградата“. 

Цанев обаче се надява мярката да се промени скоро. Той е категоричен, че инвестиции във ВЕИ могат да се превърнат в "доходоносна инвестиция за цялата етажна собственост“. Ако обаче поставите фотоволтаик за общите части сега, това формално би донесло повече точки в оценяването.

Съвети към кандидатстващите

"Да се запознават изключително добре с правилата за оценка на кандидатурите и да изискат от обследващия да бъде максимално отговорен към мерките, които им позволяват да постигнат максимален резултат без да лъжат“.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: