Експерт каза алкохолик ли е българинът?

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:25 / 02.01.2023
474
Българинът консумира средно по 40 милилитра дестилиран алкохол на ден – това е алкохол в приемливи от социална гледна точка количества. Това каза пред bTV Ралица Скорчева от Асоциация на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки (СПИРИТС) България.

"Все още не сме почистили конфетите от домовете си, а вече броим жертвите на прекомерната употреба на алкохол. Според мен проблемът не е в количеството, а в липсата на култура и дисциплина. Ние консумираме спиртни напитки, но без да знаем кога да спрем“, обясни тя.

 

От думите ѝ става ясно, че отговорното консумиране на алкохол е част от здравословния начин на живот и балансираната ни диета. Българинът консумира средно по 40 милилитра дестилиран алкохол на ден, ако се раздели цялото изпито количество през 2022 г. на пълнолетното население. Това са допустими от СЗО количества.

"11% от българите пият между 100 и 200 милилитра на ден. Това е тревожна статистика и ние сме сериозно загрижени. Работим в тази посока, макар това да остава незабелязано“, каза още Ралица Скорчева. Тя съветва да се пие разумно и при това не всеки ден.

Има различни начини за консумация на алкохол. У нас най-популярни са виното, бирата и концентратите, докато в Русия наблягат предимно на спиртните напитки за сметка на виното. Германия пък е традиционно известна като бирена нация.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Важно от ВМА: Белете не само черупката на боядисаните яйца!
Отличиха ги от NASA! Мария, Мила и Рая от НПМГ изобретиха дрон ср...
Красимир Вълчев: Това е ефектът на контрабандата и наследството н...
Козунак със стафиди и с... батерия
Голяма новина за България и еврозоната!
Христо Крушарски започна да инжектира в облаците натриев хлорид, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).