Експерт по киберсигурност: Бомбените заплахи нямат връзка с изборите

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
11:52 / 29.03.2023
860
Заплашителните имейли за наличие на взривни устройства в училищата  нямат връзка с предстоящите избори. Това каза за "Фокус" специалистът по киберсигурност Георги Балев. Според него не става въпрос за хакерска атака, тъй като за осъществяването ѝ се изискват много повече умения от тези, които показва изпращачът.

"Това е просто едно съобщение, което цели да разпространи т.нар. "кибертероризъм". Човекът, който го извършва, няма специални умения. Според мен заплахите ще продължат, докато той не бъде хванат, което ще се случи рано или късно. Това, което бих препоръчал на засегнатите, е да игнорират тези мейли", посочи Балев.

По думите му заплахата не идва отвън, което става ясно и от начина на изразяване в съобщението, и от начина на споделянето му.

"Това 100% е човек, който пребивава на територията на България. Посочил е конректни населени места в страната, избрал е най-много училища в Бургас. А и поради още някои причини смятам, че този човек в момента пребивава точно в нашия град", посочи киберспециалистът.  

Причината за по-трудното установяване на лицето, според Георги Балев, се дължи на напредването на технологиите през последните няколко години.

"Един от основните канали, които този човек използва, е "Телеграм". А той е доста добре защитен. Равнява се на т.нар. "дарк уеб". Заради това и заради наличието на други по-нови технологии, начинът, по който тези хора успяват да се "дегизират", е доста по-добър от това, което беше преди около 5 години", добави той.  

Според него пряка връзка между бомбените заплахи и предстоящите избори не може да се направи.  

"Някои мои колеги смятат, че тези мейли имат връзка с вота, но според мен не е така, защото, ако аз трябваше да правя подобна заплаха, бих я започнал в самия изборен ден или ден преди това, за да мога да използвам суматохата, която се получи първоначално. Изборите са след 4 дни и дотогава, ако тези заплахи продължат, те просто ще бъдат игнорирани", посочи той.

Георги Балев смята, че е важно да се осигури по-добра киберзащита в училищата и другите учреждения.

"Ако забележите, повечето имейли в учебните заведения използват Gmail, abv.bg или друго. Това по-скоро е несериозно. Училищата трябва да си имат собствен домейн. Щом са под такъв, това ще позволи на специалистите, които работят там, да сложат различни протекции или софтуер, който проверява имейлите, преди да ги допусне. Това би довело до доста по-доброто им филтриране – реални ли са, откъде са дошли и т.н. Един такъв софтуер би позволил, ако подобно съобщение е било изпращано и преди, да го игнорира, тъй като вече ще се знае, че това не е реална заплаха", каза още киберспециалистът.

Виж коментарите (0)

Още по темата (30):
16.10.2023 Подробности за бомбата в Русе. Ученичка: Стана голяма паника
06.04.2023 Д-р Милушев за новата процедура при бомбени заплахи: Тя е адекватна и
приложима
06.04.2023 Директор: Нямахме заповед как да действаме при бомбена заплаха по имейл в училище
06.04.2023 Задържаха един ученик от Бургас за бомбените заплахи
05.04.2023 Експерт по киберсигурност: Защитата на мейлите на голям част от училищата не е на ниво
05.04.2023 Директор на училище: Притеснява ме, че сме задължени да правим оглед преди пристигане на полицията
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).