Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт посочи най-солидния инвестиционен актив по време на криза
Автор: Екип Burgas24.bg 11:13 / 30.06.2022Коментари (0)517
©
Офис площите отбелязват плавно възстановяване като наемна активност и остават най-солидният инвестиционен актив, независимо от несигурността на пазара. Това показва анализът на консултантската компания за бизнес имоти Cushman&Wakefield Forton за първата половина на 2022 г. От компанията отбелязват и раздвижване в сегмента на търговските площи, както и продължаващ интерес към придобиване и развитие на логистични проекти.

“Сделките с офис площи доминират целия регион на Централна и Източна Европа през първата половина на годината, тъй като предлагат относителна стабилност в общата несигурност", обобщи Явор Костов, управляващ партньор в Cushman & Wakefield Forton.

Данните на Cushman & Wakefield за региона също показват значителен превес на инвестиционните придобивания на офис проекти над останалите. Според статистиката на групата през първото тримесечие на 2022 г. те са формирали почти 44% от общия обем на пазара при 36% за търговските площи и едва 13% дял на транзакциите с индустриални и логистични обекти. Общо инвестиционните придобивания за региона за периода са на стойност 2.8 млрд. евро.

“Важно е да се отбележи, че през последните тримесечия наблюдаваме все повече транзакции с готови портфолиа от имоти във всички сегменти на пазара. Това е резултат от консолидирането на собственост през предходните години, когато инвестиционната активност беше доминирана от сделки с единични активи", обобщи Явор Костов.

През последните месеци се очертава тенденция купувачите по-трудно да взимат решение, което води до забавяне на инвестиционната активност в Централна и Източна Европа. Това е резултат от войната в Украйна, общата несигурност, както и от постепенното покачване на лихвите.

Подобни процеси, макар и със закъснение, се очакват и в България. През първото тримесечие на 2022 г. българският пазар отбеляза относително слаба активност за периода с общ обем от сделки малко над 36 млн. евро. По-големите транзакции са в сегментите на офисните и търговските площи.

Най-отчетливият тренд е постепенното възстановяване на офис пазара, подкрепено от политиката на големи компании за връщане на служителите в офиса. През първото тримесечие на 2022 г. наемната активност в България отбеляза значителен ръст спрямо предходни години с подписани договори и подновявания на наеми за общо 44 032 кв. м. Най-голямата сделка за периода е подновяването на договора на Thermo Fisher за 9000 кв. м в Megapark с посредничеството на Cushman & Wakefield Forton.

Офис пазарът преминава през осезаема трансформация, свързана с налагането на хибридния модел на работа, оптимизирането на наетите площи и все по-силното навлизане на гъвкавите офис решения. Двигател е новият начин, по който компаниите в глобален план организират работния си процес и дейността на екипите си. За тях офисът вече не е просто място за работа, а пространство за социализиране, обмяна на идеи, контакти и сплотяване на служителите.

"Наемателите вече са с много различен профил спрямо тези преди две години. Заради хибридния модел на работа търсят реорганизация на заеманите площи и все по-често – комбинация от стандартен офис и споделени работни пространства, която им позволява да са гъвкави", обобщи Йордан Кръстев, мениджър "Офис площи“ в Cushman&Wakefield Forton.

Променя се и профилът на наемателите на споделени офиси. Това вече не са предимно стартъпи или хора със свободни професии, но и конвенционални, установени или растящи компании. От една страна, в коуъркинг пространството и сервизираните офиси те намират гъвкавост извън стандартните 5-годишни договори за наем на пазара. От друга страна, разходите в споделените пространства се оптимизират по-лесно, тъй като наемателите нямат ангажимент към обзавеждане, оборудване и консумативи и същевременно разчитат на ротационния принцип на работа, което им позволява да поддържат по-малко работни места отколкото брой служители.

Друг актуален тренд на пазара на коуъркинг площи, според него, е, че нараства средната продължителност на сключените договори.

“Ако преди те се подписваха месец за месец, днес наемателите ангажират необходимото им пространство за половин, една, дори две години. В голяма степен това се дължи на стремежа на компаниите да си осигурят удобна за бизнес им предвидимост и да планират по-добре процесите", допълни той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: