Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт предупреди за бързите кредити
Автор: Екип Burgas24.bg 14:38 / 01.03.2023Коментари (0)445
©
Фирмите за бързи кредити все по-често предлагат заеми за големи суми от порядъка на 5 000 – 10 000лв., за срок до 5 години и това е притеснително. Така кредитният консултант Тихомир Тошев коментира за bTV Radio ръста на бързите заеми. Той предупреди, че подобни суми, разтеглени за толкова дълъг период от време водят до сериозно оскъпяване и почти винаги водят до изпадане в затруднено положение, дори невъзможност да бъдат обслужвани.

"Можем грубо да дадем пример, че изтеглени 3 000 лева за срок от 3 години оскъпяването е почти около 6 000 лв. отгоре и вие ще върнете за този период около 8-9 000 лева. Един банков кредит, потребителски, за същия срок, при изтеглени 3 000 ще върнете 3400-3500 лева. Виждате каква е разликата при банковия кредит – ще платите само 400 лева лихви, а в другия случай ще платите 6000 лева лихви. Така че това е притеснителното", коментира Тошев. 

"Ние видяхме данни за ръст на необслужваните бързи кредити за третото тримесечие на миналата година, което показва точно това – че неразумното теглене на такива кредити – големи суми за дълъг период, много често довежда хората до сериозни финансови затруднения и моят съвет е те да не теглят такива суми“, посочи Тихомир Тошев.

По отношение на банковите кредити, най-предпочитани винаги са били ипотечните, коментира кредитният консултант.

"Българинът решава да задлъжнява за нещо, което е важно и съществено за живота му – за подобряване на качеството на живота му. Покупката на собствен дом. Затова и този пазар последните години реализира най-големи ръстове. Почти 18 процента е ръстът на ипотечното кредитиране през 2022-ра спрямо 2021-ва година. При ипотечните кредити да допълня, че най-често се теглят за срок 25-30 години. Предпочита се по-дълъг срок, за да има по-ниска месечна вноска и да не се натоварва прекомерно семейният бюджет.

 

При потребителските кредити – те са вторите по интерес от клиентите, там максималният срок е 10 години, за миналата година ръстът е около 8 процента спрямо предходната година. Те се ползват най-често за обединяване на други натрупани малки задължения, за покупка на семеен автомобил, за смяна на обзавеждане, за ремонти по дома – пак за неща, които да подобрят стандарта на живот на българина“, каза още Тихомир Тошев.

През последните 6 месеца цените на имотите се задържат, тоест нарастването е спряло и те са останали около нивата в средата на миналата година.

"Най-вероятно това ще се запази като тенденция, въпреки очакванията на някои, че може би ще има намаление на цените на имотите. За сега такова не само, че няма, но дори виждаме в най-търсените квартали на големите градове на страната опити още малко да нараснат, но бих казал, че генерално цените на имотите в момента се задържат на нивата от миналата година и най-вероятно ще останат около тези нива през цялата тази година. Търсенето намалява и броят на сделките намалява, но това не се отразява на цената, коментира още Тошев.

"Ако погледнем данните на Агенцията по вписванията за предходните 2 тримесечия ще видим, че в София сделките намаляват с около 15%, а в страната средно с около 8%, но въпреки това намаляване на търсенето, все още има достатъчно активни купувачи, хора, които искат да закупят имот на пазара, а продавачите продължават да са по-малко и това е една от причините да видим това задържане на цените, казва още експертът.

"От друга страна – очакваният ръст на лихвите също кара голяма част от купувачите да са по-предпазливи и да изчакат момент, в който ще са спокойни, че кредитите им няма да поскъпнат в следващата година – година и половина. Имаме малко по-спокоен пазар, намаляло търсене, но донякъде и малко намаляло предлагане, но в това няма нищо притеснително“, допълни още кредитният консултант.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: