Експерт с важни съвети преди Великден

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
08:58 / 03.04.2025
979
При избора на яйца за Великден потребителите да обръщат внимание на маркировката им, за да се информират за начина на отглеждане на кокошките носачки, страната на произход на продукта, размер на яйцето и срок на годност препоръча по БНТ основателят на онлайн платформата "Ние, потребителите“ Габриела Руменова.

Тя обясни, че всяко яйце върху черупката трябва да има печат. "Първата цифра показва как са отглеждани кокошките. С 0 се обозначават биологично отглежданите, с 1 - свободно отглежданите, с 2 – подово отглежданите и с 3 – отглежданите във ферми с клетки. След тази цифра стои обозначение за страната на произход, в която е било снесено яйцето. Размерите XL, L, М и S също трябва да се имат предвид, когато се преценява цената на яйцето. Важно е да се знае, че срокът на годност е максимум 28 дни от датата на снасяне на яйцето.

За боядисването на яйцата Руменова посъветва да се предпочитат естествени багрила от билки, плодове и зеленчуци, за да се избегнат вредните ефекти от изкуствените оцветители. При покупката на предварително боядисани яйца рисковете са свързани с това, че не може да се проследи информация за яйцата и за боите, не се знае как са съхранявани преди и след сваряването. За да останат безопасни, максималният срок за съхранение след като са сварени и то в хладилник е до седмица.

При избора на козунаци да се внимава също за изкуствени бои и консерванти, но и за нелоялни практики. "При поставянето на козунаците и други великденски стоки в кошници и на специално обособени щендери в търговските зали умишлено или по небрежност на служителите в магазина или поради разместване от страна на клиентите се стига до несъответствие между етикета и поставения в близост продукт“, даде пример тя.

Когато купуват агнешко месо, потребителите могат да се ориентират за произхода му по цвета на маркировката – синият цвят показва произход България, а червеният цвят – произход, различен от българския. Трябва да се обръща внимание и дали месото е размразено след дълбоко замразяване или е охладено, както най-често се посочва, но невинаги е коректно. В навечерието на Великденските празници традиционно Българска агенция по безопасност на храните извършва масирани проверки в търговската мрежа за наличието и верността на тази информация, а при съмнения от страна на потребителите, може да се подават сигнали на горещия телефон на БАБХ: 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.

При покупка на сувенири за украса на дома да се внимава за бои, които остават по ръцете, а ако има малки деца наоколо, да се избягват декорации с остри ръбове, елементи и дребни части, които могат да убодат, порежат или задавят малчугана.

Хората, които правят резервации за настаняване за Великден, често търсят туристически обекти със СПА центрове. За да са сигурни, че няма да бъдат подведени, е добре предварително да проверят дали обектът имат нужната категоризация и сертификат, за да предоставя такъв тип услуги.

Виж коментарите (0)

Още по темата (162):
27.04.2025 Направете това днес, за да ви споходи здравето и късметът в бъдеще
27.04.2025 Томина неделя е! Ето какво трябва да направите
26.04.2025 Утре отново се боядисват яйца
25.04.2025 Забраните на Светла събота
25.04.2025 Светли петък е! Празнуват обичани български имена
24.04.2025 С тази лесна рецепта ще оползотворите останалите ви великденски яйца
Още новини от Национални новини:
Видеокадри са запечатали последните часове от живота на Магдалена...
Служители на БЧК са загиналите в катастрофата край Монтана
Синдикатите: Увеличаването на пенсионната възраст е категорично н...
Стоилка Арсова: Няма да има промени при картовите и платежните оп...
Добра новина за хората с просрочени задължения
Иван Бакалов: Звъняха ми от Първо РПУ с чуждестранен номер с код ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).