Експерти: Кризата с газа и цените е решима и без "Газпром"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:11 / 12.08.2022
525
Кризата с газа и цените е решима и без "Газпром". Това е едно от заключенията в анализ на Центъра за изследване на демокрация. Темата коментира един от енергийните експерти, изготвили доклада - Мартин Владимиров в студиото на "Здравей, България". Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) трябва да реши днес каква ще е цената на газа за август. От "Булгаргаз“ поискаха увеличение с 60%, което означава рекордно висока цена на синьото гориво от близо 300 лв. за мегаватчас.

В момента в Европа цената на газа е около и над 400 лв. за мегаватчас, каза енергийният експерт Класимир Манов. По думите му цена от 300 лв. ще е сериозно изпитание за българския бизнес, но има и по-голям проблем – да няма достатъчно синьо гориво.  

Добрин Иванов от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) уточни, че в Европа цената от 400 лв. за мегаватчас е само за излишъците, защото повече компании купуват по дългосрочни договори на по-ниска цена.

"Всяко едно предприятие трябва да изготви своя план за действия съобразно своята консумация и съобразно своята зависимост от природен газ. Това, което се определя като препоръка от Европейската комисия за намаляване на потреблението на газ с 15%, не може да се случи плоско за всяко предприятие, защото всяко предприятие е по различен начин зависимо от природния газ“, обясни представителят на АИКБ.

Той допълни, че замяната на газа с мазут не е решение, защото първо са нужни допълнителни инвестиции в преоборудване на системите за производство и второ – мазутът замърсява въздуха.

Според Красимир Манов едно от решенията на проблема с недостига на газ е да се поиска синьо гориво от Турция, която им излишък. То обаче отново ще е от Русия.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Баташката "Св. Неделя" - църквата на страданието
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).