Експерти: Саламите и шунките не причиняват рак

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:48 / 28.10.2015
733
Шунка, кренвирши, бекон увеличават риска от рак. Това сочат данни на Световната здравна организация.

Според диетолога проф. Донка Байкова обаче това не е съвсем вярно.

"Ако се разровим в конкретиката, която не се съобщава, става въпрос за доза. Говори се за 160 грама дневно колбаси. Ако погледнете нашите препоръки, отдавна сме фиксирали едно количество от 160 грама седмично колбаси не биха довели до същото", обясни проф. Байкова.

"Има достатъчно статистика на заболявания на рак на дебелото черво при вегетарианци. Темата е много повече за психоаналитик отколкото за производител или диетолог. Психозата на страх от храни е много по-канцерогенна от всякакви храни. При храните е въпрос на доза. Същото като при лекарствата", коментира Кирил Вътев, собственик на фирма за производство на колбаси.

"Никой не се съмнява в полезността на чистия пчелния мед. Но от един буркан мед, изяден наведнъж, човек получава гликолитичен шок и търси лекарска помощ", заяви Вътев.

Източник: Нова тв

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обявиха причините за катастрофата с автомобила на НСО
Честито на печалившите! България има нов тото милионер
Бойко Борисов: Инерцията и омразата от последните години вече има...
Първи снимки от катастрофата с Кирил Петков - на място има пожарн...
Ето какво казаха адвокатите на обвиняемия за стрелбата в Арбанаси...
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре. Има пос...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).