Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерти предупреждават за по-слаб турстически сезон и през 2015-а
Автор: Екип Burgas24.bg 14:36 / 13.08.2014Коментари (0)761
© Impact Press Group
Трудният сезон през тази година и поредицата от стресиращи събития ще повлияят негативно и на следващата 2015-та година, прогнозират експерти. Погледите на хотелиери и други бизнеси вече не са насочени към слабите приходи и спада през тази година, а се прехвърлят към следващия сезон. Това е мнението на експерти от бранша, които коментираха ситуацията около българския туризъм.

Причините за тази негативна прогноза са ясни на всички - ситуацията в Украйна, поредицата от фалити на големи руски туроператори, наводненията и лошото време в началото на сезона, девалвацията на руската рубла, санкциите срещу Москва и спадът на туристите от ОНД като цяло. Тези фактори в комбинация от сега вещаят слаба 2015-та година - твърдят експерти.

В рамките на месец, 3 големи и 2 по-малки руски туроператора фалираха и оставиха хиляди хора зад граница. Това са "Нева", "Лабиринт", "Интеа", "Експо тур" и наскоро фалиралият "Нордик Стар". Това остава траен психологически отпечатък в руските граждани и недоверието към организираните почивки в страната расте. Допълнителен негативен фактор се добавя от това, че всичко се случва в разгара на летния сезон, когато хората или са на почивка или обмислят бъдеща такава. Има и нещо друго - в Русия много туроператори предпочитат фалита, защото по този начин съхраняват активите си, а загубите оставят за сметка на застрахователя. Няма как фалитите да не оставят траен отпечатък върху настоящия сезон, който ще резонира и следващия летен сезон в Слънчев Бряг и по-големите курорти в България, които зависят много от този пазар.

Ситуацията в Украйна макар и да се нормализира все още остава сложна. Валутата им е значително по-слаба спрямо еврото. Какво знаем 90% от договорите по Черноморието са сключени в евро и дори леко увеличение от 2% за 2015 може да се окаже увеличение с 7-8% на цената към крайния потребител. Очевидно икономиката на Украйна няма да се подобри през зимните месеци и това предвещава един сложен сезон през 2015-та година за този пазар.

Макар да не ни се струва реално, но и лошото време в началото на този сезон ще има своя отзвук през следващата година. Времето е главната причина за създаването на негативни нагласи у туристите. Това повлия и на българския пазар дори когато времето по морето се оправи, в големите градове продължаваха дъждовете и градушките. Естествено на никой не му беше до "море" в това време и всеки изчакваше подобрение на климатичните условия, за да предприемат пътуване към родното Черноморие.

Само тези три фактора бяха достатъчни за лошите прогнози за спад на приходите с около 12% тази година. Също така фалитите на руски оператори може да продължи и този процент да нарасне. Сигурно много от вас ще си зададат въпроса: "Само руснаци ли има по морето, че влияят толкова много?". Отговорът на този въпрос не е лесен. Руският пазар изгражда около 60 % от гостите във висок сезон за България. Германци, Англичани, Холандци и други западни пазари заемат голяма част в началото и края на сезона, когато цените са по-ниски. Отделно тези пазари резервират почивките си главно през зимата и е по-лесно да се прогнозират идните месеци. При тях също се наблюдава частичен спад.

Овладяването на тази сложна ситуация може да се случи с активна намеса от страна на държавата и нейната политика спрямо туризма. Експертите твърдят, че създаването на фигура като министерството на туризма, което да защитава интересите на бранша, а не да спъва и пречи на този бизнес.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: