Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерти препоръчват: Ако сте предпочитана плячка за комарите, използвайте сапун от кокос или от бадеми
Автор: Екип Burgas24.bg 12:21 / 30.05.2023Коментари (0)645
©
Комарите са едни от малкото насекоми, които развиват вкус към човешката кръв - невероятно богата на протеини храна. Когато комар ни ухапе, то това се превръща в адски дискомфорт за нас.

Хората, които бързо се потят са лесна плячка за тези насекоми, защото миризмата на пот например им е особено привлекателна. Най-вече ги привличат отделяните карбоксилни киселини, като маслена или изовалерианова киселина. Те се съдържат в човешката пот и миришат неприятно, включително на "мръсни крака". 

Кръвопийците били най-малко привлечени от хора, които миришат на евкалиптол. Както подсказва името, евкалиптолът има остър аромат на евкалипт. Той се използва във води за уста, в таблетки срещу кашлица и в козметични продукти.

Предпочитанието на комарите е основен въпрос за изследователите и обществеността. Това, което не е ясно още на изследователите, е дали комарите избирателно търсят хора с такава миризма. 

Изключително важен за науката е въпросът кой и защо привлича комарите. Те могат да пренасят патогени като вируса Зика или да причиняват сериозни заболявания като малария. Новопридобитите знания могат да помогнат за разработването на по-ефективни средства за защита срещу такива заболявания.

Освен миризмата на тялото сапунът, който хората използват, също оказва влияние върху привлекателността за комарите. В друго проучване изследователи от Техническия университет във Вирджиния са анализирали миризмите на четирима души, включително в комбинация с четири различни марки сапун.

Три от четирите тествани сапуна са привличали комарите в по-голяма степен, отколкото немитите ароматни проби на изследваните лица. Миризмата на кокос и бадеми е привличала хапещите насекоми в по-малка степен, отколкото цветните аромати като миризмата на теменужки например. Ароматът на ананас също е привлекателен за комарите.

Само женските комари хапят хората. И мъжкият и женският комар се хранят основно с нектар от плодове и растения, но женската се нуждае и от протеин в кръвта, за да се развият яйцата и добре. След като веднъж се е заситила с кръв ще направи почивка, преди да снесе яйцата си.

Учени от университета Рокфелер вярват, че решението може да е чрез манипулация на микробиомите на кожата си. Но дотогава продължавайте да използвате много спрей против насекоми!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: