Експерти се обявиха против опасното явление "диво къмпингуване"

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (5)
13:24 / 08.08.2015
1849
Според официалния бюлетин на ОД на МВР - Бургас разразилият се огромен пожар в гориста местност в района на "Ханска шатра" над Слънчев Бряг е предизвикан от нерегламентирано къмпингуващи лица.

"В резултат на извършения оглед на мястото на пожара, възникнал вчера следобед в района под ресторант "Ханска шатра", е установено, че същият вероятно е предизвикан от запален от къмпингуващи огън, тъй като на около 50-60 м. под паркинга на ресторанта са открити огнище и останки от запален огън, както и следи от пресни хранителни продукти.

Вследствие на разгорилия се пожар изцяло е изпепелена дървена едноетажна постройка, приспособена за конна база, разположена в местността "Бостанлъка". При извършения оглед са открити изцяло обгорени шест коня, "Мерцедес С 180", с бургаска регистрация, автокаравана и каруца, собственост на 40-годишен мъж от Сливен. Работата по случая продължава от служители на Районно управление - Несебър."

От Национална асоциация "Българско Черноморие" изразяваме огромното си съжаление, че само сме сигнализирали институциите за рисковете които носи това опасно явление "диво къмпингуване". 

Ако бяхме по-настойчиви в исканията си, търсейки незабавната забрана не само на паленето на огън, но и поддържането му и ползването му на нерегламентирани места, и ако държава ни беше чула, сега тези шест коня, жертва на човешкия нихилизъм, арогантност към природата и чуждата собственост, може би щяха да са живи и благородно да радват любителите на конния спорт.

Ами ако това бяха шест броя изгорели човешки тела? Ако сред тези трупове имаше и деца? 

Обръщаме се към държавата да се направи проверка вечерно време и да се забрани паленето, поддържането и използването на огън, на открито извън разрешените за това места.

Проблемът е огромен и апелираме държавата да се намеси и да предотврати други трагични случаи, които според нашите наблюдения в районите на дивокъмпингуване съществува огромен риск да се случат.

От УС на "Национална асоциация Българско Черноморие"


Виж коментарите (5)

Още по темата (4):
07.08.2015 6 коня, "Мерцедес", автокаравана и каруца са изгорели при големия пожар край Сл.бряг
06.08.2015 Локализираха големия пожар край Слънчев бряг, вижте какви са щетите
06.08.2015 Пожарът край Сл.бряг изпепели 3 коня и автомобил, може да се разрасне
06.08.2015 Пожар вилнее в близост до главния път Бургас-Варна
Още новини от Национални новини:
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре. Има пос...
Няма мърдане за кмета на Омуртаг и баща му
100-годишен данъкоплатец изуми Спецов
Социалният министър с важна новина за модела на пенсионно осигуря...
Лияна Панделиева: Началникът на КАТ Пловдив трябва да си замине н...
БАН подкрепя вузовете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).