Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Екзотични езици и хомеопатия са хит сред кандидат-гимназистите
Автор: Екип Burgas24.bg 09:04 / 07.05.2014Коментари (0)767
© Burgas24.bg
Екзотични езици и хомеопатия са хит сред кандидат-гимназистите за следващата учебна година. Директори са поискали разширяване на приема за специалисти по фитопродукти и хомеопатия в професионалните гимназии. Повече ученици ще се приемат и в паралелките по графичен дизайн, мехатроника и агроекология в техникумите в цялата страна.

Нарастват и училищата, които разкриват класове по източни езици. В столицата тази година японски и китайски се изучават на две места - В 18-о и 138-о училища. Подобна паралелка се открива и в Пловдив - в ЕГ "Антоан дьо Сент-Екзюпери", като китайският ще бъде основен. В ЕГ "Иван Вазов" под тепетата пък въвеждат от септември СИП по японски език. Във Велико Търново пък ще се изучават като специалност китайски език и философия.

Експерти прогнозират по-жестока битка за елитните гимназии, особено в столицата, защото в част от паралелките приемът ще бъде намален. Някои от тях са заявили, че искат да приемат не по 28, а по 26 ученици в клас, за да имат възможност да работят по-добре с децата. За сметка на това са открити повече места в професионалните гимназии. В столицата те са нараснали с 15 - от 84 миналата година на 99 през тази. За да бъдеш приет в училище от топ 10 в столицата, вероятно ще трябва оценка минимум 5,50 на изпита, предполагат просветните експерти. Две от столичните школа ще компенсират намаления прием с факта, че откриват по една паралелка повече. Това са Втора немска и Националната финансово-стопанска гимназия. Новост е и това, че фризьорският техникум прави прием след 7-и клас.

Миниматурите по еврообразец

Миниматурите в четвърти клас, които започват от днес, ще бъдат по тертипа на международното оценяване за четвъртокласници PIRLS. По български език например те ще се състоят от диктовка плюс текст, предназначен за четене с разбиране, и 11 въпроса към него. Този изпит се провежда днес, след което на четвъртокласниците предстои цял маратон от тестове. На 8 май те ще държат изпита си по математика, а на 12 и 13 май - съответно по човек и природа и човек и общество. Изпитите започват точно в 10 часа във всички училища в страната и траят един учебен час. За останалите ученици в школата денят си остава учебен. Всеки тест носи максимум 20 точки. С по 1 точка се оценяват въпросите с избираем отговор, с 2 - тези със свободен, които изискват разбиране и прилагане на наученото. Цели 6 точки носи на хлапетата вярно направената диктовка. Не е задължително точките да се трансформират в оценка по шестобалната система, но по желание учителят може да го направи и да я впише като текуща в дневника и бележника на детето.

Казват скалата за всички матури

Скалите за всички матури, по които точките се преобразуват в оценки, ще бъдат обявени в дните на провеждането на изпитите, казаха от просветното министерство. Досега бе ясно, че то ще оповести скалата по български език и литература на 21 май, когато е тестът. Стана ясно обаче, че и на 23 май, когато е втората матура по желание, ще бъде оповестено по каква скала ще бъде оценявана тя. Все още не е ясно къде ще бъдат тройката и шестицата на втория изпит и дали скалата ще съвпадне с тази по литература.

Под тепетата местата свършиха

Пет месеца преди началото на новата учебна година местата за първолаци в елитните пловдивски школа са на привършване. Родители пускат молби в избраните школа, още докато децата им са в забавачките. ОУ "Христо Ботев" спря приема на молбите още през януари, тъй като рекордният брой заявления бе достатъчен за попълване на петте класа. Подаването на заявления в ОУ "Антим I" тече от октомври миналата година. Там вече се проведе и първата родителска среща. Местната управа предвижда въвеждане на електронна система за прием.

2220 първолаци пък ще влязат в класните стаи в Бургас наесен. Кандидатстването на най-малките ученици там става по електронен път. Три училища са най-предпочитани пък от първолаците във Велико Търново.

Плащат бензина на даскалите

Държавата ще плаща бензина или автобусните билети на учителите, които живеят в едно населено място, а преподават в друго. Това става ясно от проектонаредба на просветното министерство. Тя е част от пакета за привличане на преподаватели в по-отдалечените места, където сега няма желаещи да водят часове.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Академичната общност излиза на протест
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: