Елена Машонова: У нас не се случва често да потърсиш помощ заради домашно насилие

Автор: Габриела Георгиева
Коментари (0)
13:47 / 10.01.2023
459
Да потърсиш помощ заради домашно усилие в България не се случва често и не е тенденция така, както е в други западни държави. Това каза в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“ психологът Елена Машонова.

"Домашното насилие е модел на поведение, който може да се прояви в отношенията между партньори, когато единият иска да задържи контрола върху другия. Когато говорим за насилие, много често си представяме хора, които ги бият в къщи. Но насилието може да бъде не само физическо", поясни психологът. 

По думите й, тормозът може да бъде психически, емоционален, сексуален, финансов. Тя добави, че той отключва усещането у единия от партньорите, че не е достатъчно ценен, омаловажава го, той е обиждан. Много често го отдалечава от приятели и семейство, като бива принуждаван да бъде само с партньора си. При финансовия тормоз контрола е поет изцяло и другият партньор често е ограничаван с финансовите средства, не му се позволява да работи и учи. 

"Психологическото насилие е страх поради заплахи, че ще ни навреди на нас и нашето имущество дори.

Сексуалното насилие е, когато единият от партньорите определя техните сексуални взаимоотношения.

Много често ни е трудно да потърсим помощ от специалисти и органи на реда, защото се срамуваме", каза още Машонова.

"Важно е да се каже, че не само жените са потърпевши от домашно насилие. Все по-често това се случва и на мъже. Примерът с Джони Деп е показателен за това. От него се вижда, че това може да се случи дори и на хора, които са с успешна кариера и финансово независими. 

Много често хората се опитват да видят и положителните неща у партньора и отношенията си и са склонни да търпят насилието, като си затварят очите за негативните неща.

Важно е да имаме предвид, че ние сме ценни като хора. И съответно, събирането на кураж да се допитаме до специалист е важно. Дори и насилникът е нужно да се свърже с психолог заради своя гняв и агресия, както и липса на самочувствие, което често е причина за това поведение", уточни психологът Елена Машонова.

Според нея, домашното насилие може да повлияе и върху психиката на нашите деца. Те постоянно виждат една хаотична среда и как единият родител не може да се справи и в бъдеще би могло да се случи така, че детето да повтаря грешките на единия от родителите, защото това е модел на подражание. Тогава родителят започва да се замисля и за здравето на детето си.

"Именно затова не си заслужава да живеем зле в обществото, а трябва да направим това, което можем, да осъзнаем къде се намираме и да потърсим помощ. Търсенето на подкрепа е важно и винаги има хора, които да помогнат", добави психологът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Вижте всички оценени професионалисти в Бургас - Сигурно сте чули ...
Може ли резултатът за коклюш да се окаже фалшив?
Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).