Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емануил Йорданов: Ако някой пипа в съдебната власт с мръсни ръце и има представи от "Али Макбийл", какво може да очакваш?
Автор: Йоланда Пелова 18:31 / 23.05.2023Коментари (0)768
©
Адвокатът Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи, в интервю за предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" (бел. ред. интервюто е проведено на 18.05.2023 г.)

Главният прокурор Иван Гешев е призован в понеделник в 10.00 часа от Софийската градска прокуратура по образуваната проверка за търговия с влияние, провокирано от неговите собствени изказвания в понеделник, както и твърденията на заместника му Борислав Сарафов. Гешев сам съобщи пък за призовката пред пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС) и обяви, че излиза в отпуск по лични причини. След това главният прокурор каза, че е твърдо решил да прави разкрития за политическото влияние във ВСС.  Поканих да поговорим по темата Емануил Йорданов – бивш министър на вътрешните работи. Г-н Йорданов, как очаквате да се развие ситуацията? Очаквате ли някакъв катарзис?

Очакване омаскаряване, продължителни кални борби, от които никой няма да спечели, но ще се разберат неща, за които сме се досещали, а не сме знаели подробностите.

От г-н Гешев ли ще се разберат тези неща?

Предполагам, че не само, защото когато той говори за политически зависимости е хубаво да си спомни, че е назначен от политици на поста главен прокурор. И да говори малко по-скромно и по-кротко.

Откъде очаквате вие още информация?

Ами предполагам, че ако удари някой от колегите си, едва ли някой ще му остане длъжен, защото към този момент вече краката му са сериозно разклатени и едва ли другите ще се плашат от него толкова, колкото са се плашили в предишните години. Така че ще стане кога весело, кога тъжно, но няма да бъде скучно по никакъв начин.

Г-н Йорданов, казусът "Гешев-Сарафов“ стигна до парламента. Днес президентът Румен Радев заяви, че има политическа намеса в работата на прокуратурата, и изобщо на съдебната власт. Вашият коментар за думите на президента?

Президентът казва нещо, което всички знаем, и то не от вчера. Така че не виждам защо трябва да се изненадваме. Може би сме малко в ситуация като тези, в които някаква информация идва извън България, и ние се прехласваме, въпреки че сме я знаели много добре и преди това.

Във ваши други медийни изяви казвате, че сме достигнали историческото дъно за ръководството на прокуратурата. Това обаче не е станало днес или вчера, има една дълга хронология. Къде се скъса, г-н Йорданов, според вас нишката, кога тръгна всичко това?

Това е тръгнало много отдавна, не е от вчера или от днес. Но мисля, че най-тежкият период за българската съдебна система е времето, в което управляваха ГЕРБ, защото ако оставиш някой да пипа в съдебната власт с мръсни ръце, и то при положение, че неговите представи за съдопроизводството идват от филмите "Али Макбийл“ и "Адвокатът с линкълна“, какво може да очакваш?

От кого според вас обаче Иван Гешев ще търси някаква отговорност и от кого има респект на този етап?

Очевидно има респект от ДПС, защото в неговите изказвания беше най-пестелив именно по отношение на ДПС, докато другите ги назоваваше с…

Трите им имена.



… лицето еди кое си. И то едно от изброените лица беше точно човекът, който го е назначил за главен прокурор. И мисля, че е черна неблагодарност да говориш за него по този начин. Каквото и да е, все пак ако не беше Бойко Борисов, Гешев щеше да сънува, че е станал главен прокурор, и то само по Коледа.

Г-н Йорданов, престижът на съдебната власт е разрушен много отдавна, нишката се е скъсала, както вече казахме, от преди доста време. Но кой според вас е правилният ход в този момент?

Ами с един ход едва ли ще се оправят нещата, трябва система от мерки. Мисля, че е съвсем нормално политическите сили да седнат на една маса, говоря за тези, които имат своето място в парламента, и да говорят съвсем ясно за това каква съдебна реформа да очакваме, и то с конкретика, не "Ние махаме Гешев“. Отстраняването на Гешев от поста е нещо необходимо за нормалния ход на съдебната реформа, но в никакъв случай не е достатъчно. И примерно, ако успее да се закрепи това Народно събрание по някакъв начин, мисля че в най-кратки срокове депутатите са длъжни да изберат хора за новия ВСС.

Да, както знаем той не е попълнен, още работи със стария си състав. Очаквате ли ВСС да вземе решение все пак и да отстрани Гешев, или имаше дори и предположения, че ВСС може да подаде оставка сега?

ВСС и да подаде оставка, не знам какво би се получило. Но не съм някакъв краен оптимист, защото е трудно да забележим някаква по-стабилна позиция у няколко по въпроса. Забелязвам много предпазливи изказвания. Но ако въобще интервютата, които съм гледал на членове на ВСС, оставям с впечатление, че те са готови да разточват производството в рамките на три години и половина, колкото да стигнем до края на мандата на Гешев.

Т.е. ВСС ще върви ръка за ръка с Гешев според вас?

Да, да. И затова казвам, че трябва в най-кратки срокове да се изберат членове на ВСС. Включително ако стигнем до нови предсрочни парламентарни избори, бих призовал политическите сили когато агитират да гласуваме за тях, да обявяват и имената на хората, които биха предложили за ВСС, за Инспекторат към ВСС, за конституционни съдии. Просто трябва да се знае кой какво ще прави, не да слушаме някакви общи приказки: "Дайте да дадем, ще увеличим благосъстоянието на хората“, Шенген, Еврозона и не знам какво още.

"Продължаваме промяната“ направиха едно изказване, че е нужна дълбока промяна в Конституцията по отношение на ВСС и прокуратурата. Но смятате ли, че тази заявка в момента е необходима при положение, че нямаме правителството?

Да, разбира се, необходима е заявката независимо от това, че нямаме правителство. Защото нищо не пречи, дори и по време на една предизборна кампания, да се обсъждат въпроси и за свикване на Велико Народно събрание, и за промяна на Конституцията, но е крайно време да се влезе в конкретика, защото от общи приказки ни е дошло до гуша.



Още по темата: общо новини по темата: 85
21.02.2024 »
15.01.2024 »
13.01.2024 »
10.01.2024 »
29.12.2023 »
22.11.2023 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: