Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев: Нужни са общоевропейски минимални стандарти в гражданския процес
Автор: Екип Burgas24.bg 09:20 / 16.09.2015Коментари (0)548
©
Нужни са общи минимални правила в гражданския процес. Само така ще се повиши доверието в съдебните системи на държавите-членки. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Той е докладчик по законодателна инициатива на Европейския парламент за създаването на минимални стандарти в гражданското производство на ниво Европейски съюз (ЕС).

След влизането в сила на регламента Брюксел 1 отпадна процедурата по екзекватура и съдебните решения на една държава-членка се признават и изпълняват автоматично в друга държава-членка. Според Емил Радев това предполага наличието на взаимно доверие в съдебните системи на двете държави и най-вече в спазването на основните процесуални права на страните в производството.

Досега има различни инструменти, които позволяват известно сближаване в гражданското производство. На първо място това става чрез инструментите, позволяващи на гражданите да използват процедурите на ниво Европейски съюз или да предпочетат националните такива като процедурата по искове с малък материален интерес, европейската заповед за плащане и др. 

На второ място са секторно-специфични директиви, които хармонизират правилата на процеса в рамките на интелектуалната собственост, защитата на потребители, конкурентното право, както и хоризонтални директиви, които не се отнасят до принципите на гражданския процес като цяло, а само до избрани аспекти, като директивата за правната помощ и директивата за медиацията.

Тази разпокъсаност на правила в различни сектори, неизбежно води до проблеми и предизвикателства пред съгласуваността на гражданския процес в Европа, не само при хармонизирането на законодателствата на ЕС и тези на държавите-членки, но в самото право на ЕС.

Емил Радев заяви, че целта на законодателния проект е европейските граждани да бъдат максимално улеснени и защитени - "улеснени чрез повишаване на доверието за по-лесно признаване и изпълнение на съдебни решения от една в друга държава-членка и защитени чрез равни процесуални права". 

"Свидетели сме на разпоредби в наказателното право, а и на изработване на мерки в административното право на ЕС. Защо досега все още нямаме такива принципи в гражданското производство?", попита той.

Първите стъпки в тази насока вече са направени и през май 2014 г. Европейският институт по право и Международният институт за унифициране на частното право (Unidroit) стартираха съвместен проект за изготвяне на транснационални принципи на гражданския процес за Европа. Тяхната основна задача е да се установи дали и как принципите на Американския правен институт и Unidroit биха могли да бъдат адаптирани към контекста на ЕС. 

През ноември 2014 г. бяха представени предварителните доклади на работните групи по доказателствата, временните мерки и връчването на документи и бяха създадени нови работни групи.

"Взаимното доверие е сложен процес - много и различни фактори играят роля за постигането му. Затова считам, че най-добрият и интегриран подход е изработването на кодифицирани, минимални стандарти на гражданския процес на ЕС под формата на хоризонтална директива, което би довело до по-голяма съгласуваност на правните системи на държавите-членки, ще доведе до увеличаване на взаимното доверие между съдебните системи на ЕС и ще гарантира равни процесуални права на страните за граждански дела", заяви Емил Радев пред евродепутатите от Комисията по правни въпроси.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Зелен преход
Парламентарни избори 2024
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: