Емил Радев: Нужни са общоевропейски минимални стандарти в гражданския процес

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:20 / 16.09.2015
572
Нужни са общи минимални правила в гражданския процес. Само така ще се повиши доверието в съдебните системи на държавите-членки. Това заяви българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. Той е докладчик по законодателна инициатива на Европейския парламент за създаването на минимални стандарти в гражданското производство на ниво Европейски съюз (ЕС).

След влизането в сила на регламента Брюксел 1 отпадна процедурата по екзекватура и съдебните решения на една държава-членка се признават и изпълняват автоматично в друга държава-членка. Според Емил Радев това предполага наличието на взаимно доверие в съдебните системи на двете държави и най-вече в спазването на основните процесуални права на страните в производството.

Досега има различни инструменти, които позволяват известно сближаване в гражданското производство. На първо място това става чрез инструментите, позволяващи на гражданите да използват процедурите на ниво Европейски съюз или да предпочетат националните такива като процедурата по искове с малък материален интерес, европейската заповед за плащане и др. 

На второ място са секторно-специфични директиви, които хармонизират правилата на процеса в рамките на интелектуалната собственост, защитата на потребители, конкурентното право, както и хоризонтални директиви, които не се отнасят до принципите на гражданския процес като цяло, а само до избрани аспекти, като директивата за правната помощ и директивата за медиацията.

Тази разпокъсаност на правила в различни сектори, неизбежно води до проблеми и предизвикателства пред съгласуваността на гражданския процес в Европа, не само при хармонизирането на законодателствата на ЕС и тези на държавите-членки, но в самото право на ЕС.

Емил Радев заяви, че целта на законодателния проект е европейските граждани да бъдат максимално улеснени и защитени - "улеснени чрез повишаване на доверието за по-лесно признаване и изпълнение на съдебни решения от една в друга държава-членка и защитени чрез равни процесуални права". 

"Свидетели сме на разпоредби в наказателното право, а и на изработване на мерки в административното право на ЕС. Защо досега все още нямаме такива принципи в гражданското производство?", попита той.

Първите стъпки в тази насока вече са направени и през май 2014 г. Европейският институт по право и Международният институт за унифициране на частното право (Unidroit) стартираха съвместен проект за изготвяне на транснационални принципи на гражданския процес за Европа. Тяхната основна задача е да се установи дали и как принципите на Американския правен институт и Unidroit биха могли да бъдат адаптирани към контекста на ЕС. 

През ноември 2014 г. бяха представени предварителните доклади на работните групи по доказателствата, временните мерки и връчването на документи и бяха създадени нови работни групи.

"Взаимното доверие е сложен процес - много и различни фактори играят роля за постигането му. Затова считам, че най-добрият и интегриран подход е изработването на кодифицирани, минимални стандарти на гражданския процес на ЕС под формата на хоризонтална директива, което би довело до по-голяма съгласуваност на правните системи на държавите-членки, ще доведе до увеличаване на взаимното доверие между съдебните системи на ЕС и ще гарантира равни процесуални права на страните за граждански дела", заяви Емил Радев пред евродепутатите от Комисията по правни въпроси.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
ГЕРБ – СДС ще възстанови навременните и справедливи субсидии на з...
Главчев: Няма как да бъдат изплатени 38 млн. лв. заради наводнени...
Ковчегът на Фердинанд лети към България
Най-много сме пътували до Турция, Гърция и Румъния през април
Психолог: 27% от децата в България са минавали през периоди на то...
РИК - Благоевград съставя акт на бившия премиер акад. Николай Ден...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).