Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Емил Радев призова за по-добра защита на интересите на децата в трансграничните съдебни производства
Автор: Пламена Николова 17:50 / 28.10.2021Коментари (0)710
©
За по-добра защита на правата на децата в трансграничните съдебни производства призова на заседание на Комисията по правни въпроси в Европейския парламент евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев. По думите му държавите-членки трябва да се ангажират правосъдната система да отчита специфичните нужди на децата в максимална степен и във всеки един момент от хода на делата.

Емил Радев изрази позицията си в рамките на дебатите по доклада, изготвен по инициатива на правната комисия, относно защитата на правата на детето в граждански, административни и семейноправни производства. Евродепутатите коментираха темата в контекста на представената от Европейската комисия през март стратегия за правата на детето и ангажимента през следващата година да бъде обявено законодателно предложение за улесняване на взаимното признаване на родителските права между държавите-членки и развитие на правосъдието в съответствие с нуждите на децата.

"Макар семейното право да е от компетенцията на държавите-членки, в случаите с трансгранични последици, ЕС все пак може да се намеси", отбеляза Емил Радев. Той обърна специално внимание и на ефекта от Брекзит. "Предвид големия брой европейски граждани, живеещи във Великобритания, е изключително важно ЕК спешно да оцени необходимостта от приемане на двустранен инструмент между ЕС и Обединеното кралство в областта на гражданските, административните и семейните производства. Така ще се гарантира и защитата на интересите на децата, когато единият родител живее в ЕС, а другият - в трета държава", мотивира се българският евродепутат.

Той постави акцент и върху необходимостта от адекватно обучение на всички специалисти, които са в контакт с деца по време на производствата. "ЕК трябва да продължи да улеснява обучението за практикуващи юристи относно трансграничното семейно право на ЕС, особено след като в средата на идната година влязат в сила новите правила за трансграничните попечителски дела и случаите на отвличане на деца от родители съгласно регламента "Брюксел IIa“", поясни Емил Радев. Независимо че през 2019 г. регламентът беше преработен, според евродепутата от ГЕРБ/ЕНП все още има редица области, в които се налага да се търсят по-добри правни решения.

Членовете на правната комисия изразиха подкрепата си за доклада и приветстваха предложенията за развитие на медиацията в производствата с трансграничен характер, в които са засегнати интересите на деца.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Национална баскетболна лига сезон 2023/2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: