Енергиен експерт: Мораториумът нанесе щета на репутацията на България пред европейските ни партньори

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
14:54 / 01.02.2022
660
Мораториумът ни нанесе репутационна щета пред европейските ни партньори. Това коментира Еленко Божков, енергиен експерт и бивш член на Комисията за енергийно и водно регулиране, в интервю за "Фокус“.

"Ако сега поискаме връщането на регулирания пазар на небитовите потребители ниско напрежение, което е напълно възможно, защото те са около 2 милиона мегаватчаса годишно, т.е. не е нещо особено, тогава не се знае как ще погледнат те на това наше желание и намерение. Защото ние, за да го направим това, трябва все пак – трябва не все пак, а трябва да нотифицираме Европейската комисия“, посочи той. Трудно можем да убедим европейските ни партньори в необходимостта от връщане на малкия бизнес, болниците, детските градини и социалните домове на регулирания пазар, допълни Еленко Божков.

"Втората възможност, която съществува – тя е доста елегантна според мен – това е всички тези небитови потребители на ниско напрежение да бъдат изведени на един пазар, който сега е нещо като последна възможност или наказателен пазар. Това е пазарът на доставки последна инстанция. В момента този, който никой не го иска, отива на този пазар и той е много скъп, защото се определя по една формула, която е 90% - в момента. И тази цена се определя единствено и само от КЕВР на доставчика последна инстанция.

Ако пратим всички на този доставчик последна инстанция и КЕВР пък измени със свое решение цената на този доставчик и я направи цена близка до цена на обществения доставчик, който е НЕК в момента, нещата ще се структурират и ще бъдат много добре и поносими“, допълни експертът.

Той уточни, че това може да продължи за един период от време, в зависимост от това как се развива пазарът на електрическа енергия.

Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).