Енергийната ни система е на ръба!

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (6)
16:34 / 09.03.2015
1427
Състоянието на енергийната система в страната е аварийно заради тежките метеорологични условия и е буквално на ръба. Това призна министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"На територията на ЧЕЗ населените места, които са без електрическо захранване са 86, по данни на EVN - 658 и по данни на "Енерго-Про" - 11. Ситуацията е усложнена, но екипите са на място. Най-тежко е състоянието в южната и югоизточната част на България, където в критично състояние бяха на територията на областите Смолян, Кърджали и Хасково. Към настоящия момент към 13.00 часа беше възстановено електричеството в Смолян, Пампорово, Златоград, Чепеларе, Самоков в курорта Боровец. Вчера бях на Мини Марица Изток, където преля язовир "Ковачево", което доведе до изключването на подстанция Източна", разкри енергийният министър.

Всичко това създавало проблеми по отношение на транспортирането на въглища до ТЕЦ 2.

"Проведохме разговор с министър Ивайло Московски и трябва да съществува алтернативно трасе на БДЖ, което да позволи да бъдат транспортирани въглища и до ТЕЦ 2. Добивната дейност в рудник 1 беше преустановена. Задействан е аварийният план, за да се осигури нормалната дейност на останалите рудници. 

Създадена е много добра организация на работа. Трябваше да бъде извършено облитане на районите, в които има аварии в електрическата мрежа, но поради лошите метеорологични условия не можа да стане", допълни Петкова.

Тя посочи, че всичко онова, което е необходимо да се прави от държавата, се прави. "Условията, при които се работи, са изключително тежки. Добре работим в синхрон с електроразпределителните предприятия. Всички трябва да проявим разбиране, тъй като метеорологичната ситуация е усложнена. 6 подстанции са изключени аварийно. Екипите на ЕСО работят отлично", уточни Петкова. 

По отношение на язовирите и каскадите, министър Петкова заяви, че са взети всички мерки. "Да се надяваме, че положението ще бъде овладяно предвид обилното снеготопене", каза още Теменужка Петкова.


Виж коментарите (6)

Още по темата (138):
17.01.2016 Изкарват и танкови влекачи срещу снега
20.03.2015 Следобед дъжд по Черноморието
19.03.2015 Зимата не иска да си ходи: Отново има области с кодове за опасно време
18.03.2015 Наградиха три лекарки, оказали спешна помощ в бедстващи региони
16.03.2015 Баща и син измръзнаха до смърт в Кюстендилско
15.03.2015 Зимата се завръща в сряда
Още новини от Национални новини:
Вижте първи кадри на колата-убиец от Варна
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Галя Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняв...
След тежкия инцидент във Варна: Пробите за алкохол и наркотици на...
Кандидатите от ГЕРБ-СДС в Кочериново: За нас е важно всяко едно н...
Енергийният министър: Няма да има съществено поскъпване на цената...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).