Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Енергийният министър с добри новини за цената на тока
Автор: Екип Burgas24.bg 11:39 / 23.12.2021Коментари (0)809
©
"В България, в целия регион до Унгария и за всички съседни държави, цената на тока е относително еднаква и така ще бъде, тъй като сме единен пазар. Добрата новина е, че всъщност колкото и да се говори, че системата в България е нестабилна от гледна точка на електроенергия, това въобще не е така", констатира в интервю за БНТ енергийният министър Александър Николов.

Според него има 15% ръст през последната година на произведената електроенергия, а реално в България консумацията е нараснала едва с 4%, което е един доста добър показател за сравнение с реалния ръст на БВП. 

"Фактът, че се повишава драстично износът, показва, че нашите мощности са по-ефективни от тези на съседните ни държави", допълни министър Николов.

По повод недоволство на индустрията, че правителството слага таван на помощта за бизнеса заради рекордните цени на тока, енергийният министър заяви: "Всичко, което може да се направи в разумни рамки е взето като мярка. Съвсем нормално е да има по-високи очаквания от бизнеса, но мисля, че се постига нормален баланс."

"Комуникацията с бизнеса ще продължи, за да активизираме механизмите за подкрепа", каза енергийният министър.

По думите му причината да има таван е, че трябва да има прогнозираност в бюджета, но и таванът подсигурява и елемент на заинтересованост и внимание от страна на самите бизнеси, които следва да наблюдават цените, така че да подпомагат да не се стига до такива пикове в България.

Той допълни, че в момента се обсъждат средносрочни и дългосрочни мерки.

"Олекотяване на процедурите за създаване на мощности за собствено ползване - т.е. доста по-бързо да успее да се олекоти системата и натиска върху бизнеса, като не говорим само за административна подкрепа, а за целия мост - от инвеститор, който да помага на малки, средни бизнеси до, реализация на самия проект и реално драстично намаляване на тежестта на електроенергията като разход в бизнеса", поясни министър Николов.

За да започне да се балансира по-добре системата ще се предприемат мерки, свързани с дългосрочното планиране, включително начина за планиране и разходване на средства за електропреносните мрежи, допълни енергийният министър.

Допълни, че не се обмислят компенсации за бизнеса заради високите цени на природния газ тъй като локалният бизнес, който използва природен газ, тази цена е значително по-ниска от цените на съседни държави и средните в Европа.

Николов не коментира в детайли наложения от Народното събрание мораториум на цените на тока заради разделението на властите в страната. Каза, че това не е голям проблем, но ще се въздържи от това да дава оценка на решения, взети от законодателния орган.

Министърът заяви още, че наложеният мораториум не застрашава "Топлофикация София" от фалит, каквито опасения се появиха в медийното пространство. "Топлофикация София" е тема, която е неглижирана в рамките на 10 години и повече. Тя е близо до технически фалит, това не означава, че дружеството ще спре да функционира и не означава че софиянци ще имат затруднения с получаваната услуга, а означава, че е крайно време да се вземат мерки от всички заинтересовани страни", посочи Александър Николов.

По отношение на ТЕЦ "Марица Изток 2" функционирането на предприятието е много добро, но се очаква то да оптимизира дейността и разходите си.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: