Ескортираният от български изтребители пътнически самолет е летял от Русия към Турция

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (1)
20:51 / 12.05.2022
1110
Български изтребители МиГ-29 са ексортирали вчера пътнически самолет, за който е бил получен сигнал за възможно взривно устройство на борда. Авиаторите от авиобаза "Граф Игнатиево" са поели самолета от границата ни с Румъния и са го предали на турските военновъздушни сили. Според министъра на отбраната Драгомир Заков става въпрос за фалшив сигнал.

Сигналът за взривно устройство на борда на пътнически самолет е подаден още на територията на Румъния. От авиобаза "Граф Игнатиево" са излетели двата дежурни изтребители МиГ-29, за да го екскортират .

"Самолетът е летял от Русия за Турция, подаден е сигналът още на румънска територия и са реагирали еър трафик контрола, предадено е после съобщението на българското ръководство на въздуното движение, които са съобщили на службите, те са предприели нужните прецедури за безопасност", обясни Тодор Иванджиков от Асоциацията на българската авиационна индустрия

"Това е стандартна процедура. Когато има затруднение с граждански полет, въздушните сили осигуряват такава подкрепа. Ние сме поели от Румъния и сме предали на Турция случая", заяви Драгомир Заков.

Министърът на отбраната коментира така: "Очевидно става дума за фалшиви сигнали, с които се вдигат изтребители".

Самолетът е кацнал безпроблемно на летището в Истанбул. Подобни ситуации не са изключение. Всеки такъв случай се преценява индивидуално от службите и се решава дали да се намесят военновъздушните сили.

"Със самолетите е евентуално, ако има и терорист, за да не стане отвличане на самолета, затова се пускат", уточни Тодор Иванджиков.

С началото на войната в Украйна случаите, които налагат намесата на дежурните екипажи, зачестяват. Последният такъв беше от края на април, когато наши МиГ-ове ескортираха товарен арменски самолет, за който имаше сигнал, че е изгубил радиовръзка с наземния контрол.

"Това, което нас ни притеснява е, че такива случаи стават регулярни и заедно с нашите съюзници ние трябва да разберем откъде и защо се появява това - да бъдат вдигани изтребители на страни членки на НАТО, очевидно става дума за фалшиви сигнали", обясни военният министър.

Задачите по еърполисинг се изпълняват от дежурни изтребители в авиобаза "Граф Игнатиево" в непрекъснато 24-часово дежурство. Вчерашната операция е част от ежедневната им дейност по охрана на въздушното ни пространство.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4311):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас, говори и за войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
13.03.2024 След полемиката, която предизвика, папата отново осъди "безумието на
войната"
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Земетресение с магнитуд от 4,9 разтърси Западна Турция
Още новини от Национални новини:
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки
КЕВР очаква понижение с около 5% на природния газ
Увеличиха заплатите на тези служители
Напрежение сред фармацевти, заради софтуерен проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).