Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето ги най-честите нарушения при цените на храните по големите магазини
Автор: Екип Burgas24.bg 09:47 / 22.02.2023Коментари (0)596
©
Има спекула при цените на хранителните продукти у нас. Заключението е на земеделския министър и идва седмица след като държавата започна проверка в магазините. До този момент са направени 200 проверки, съобщи БНТ. Почти във всеки търговски обект са установени нарушения, посочват от Комисията за защита на потребителите. Проверяващите са установили 90 вида нелоялни търговски практики.

Проверките в търговските обекти се извършват от Комисията за защита на потребителите, Българска агенция по безопасност на храните и Националната агенция за приходите.

Най-честите нарушения са: фиктивните промоции, недостатъчните количества при промоции, разминаване между цената на щанда и тази, която реално се плаща на касата, промоциите, от типа купуваш две - получаваш едно безплатно, а се оказва, че всъщност се заплащат и трите артикула, несъответствия при грамажа, не на последно място и продукти, които са обявени като био или еко или произведено в България, но всъщност не са органик или не са произведени у нас.

Проверките на институциите показват, че във всеки втори проверен търговски обекти сa установени нарушения.

Ангел Джалев, член на Комисията за защита на потребителите: "Почти няма проверяван обект, в който да не е констатирано нарушение. От всички тези проверки нелоялните търговски практики, които ние сме установили да се прилагат от търговците са близо 90 на брой".

От комисията обясняват, че нелоялна търговска практика е всяка, която кара клиентите да купуват стоки, които не биха купили, ако знаеха реалната им стойност и качества. По-краткият срок на годност при хранителни продукти води и до друга тенденция.

"На всеки се е случвало да прекоси голямо разстояние до конкретен търговски обект в търсене на конкретна стока, която е видял на много изгодна цена, но като не я установи, купува всичко останало, независимо от цената", допълва Джалев.

Синдикатите посочват, че мерките са закъснели, тъй като поскъпването на стоките е започнало още през октомври 2021 г.

Виолета Иванова, зам.-директор в Института за соцални и синдикални изследвания, КНСБ: "Последното тримесечие на 2022 на световните пазари се наблюдава намаление на цените, на земеделските култури, на основни метали, които реално се отразиха в цените на производителите".

Това обаче не се е усетило от потребителите. От КНСБ подкрепят идеята за публично обявяване на ценообразуването от магазините, за да има повече прозрачност и намаляване на спекулата и дават за пример млякото.

"Това, което се предлага на българския потребител нараства от фермата до търговския обект с 340% - то означава, че по веригата има спекула", каза още Виолета Иванова.

Държавата продължава с проверките за изсветляване на нелоялните търговски практики и призовава гражданите да продължават да сигнализират за нередности.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: