Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето как ще излезем от кризата!
Автор: Диана Бикова 12:29 / 30.04.2020Коментари (2)1117
©
Камарата на строителите настоява строителството в страната да се засили, тъй като този сектор е сред най-важните фактори, които задвижват цялата икономика. Това каза на брифинг в Министерски съвет изпълнителният директор на КСБ Валентин Николов, след среща с премиера Бойко Борисов, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Николов използва термина "строително цунами", каквото понятие се използва във Великобритания за излизане от кризата. Той посочи, че в Италия в момента се разработва програма за саниране на 1.2 милиона жилища и се разчита, че това ще донесе заетост на 430 000 човека допълнително в страната. "С други думи, строителството не просто да се запази, да се съхрани, а то да бъде двигателят на развитието в следващия етап", отбеляза той.

Според Валентин Николов, България се намира в изключително благоприятна ситуация в това отношение, защото има готови и утвърдени проекти за саниране на 3250 сгради на обща стойност 1,605 млрд. лв. с ДДС.

"Ние сме готови при наличието на средства много бързо да задвижим този механизъм. В същото време, това трябва да стане с нов подход, нов механизъм. Направили сме предложение на регионалното министерство, те много добре ни разбират, да се дават на малки и средни фирми обекти – не повече от 2 обекта на една фирма едновременно, т.е. да може колкото се може повече фирми да участват в този процес" - каза Николов.

Според него, трябва да има по-специфичен подход към цените - да се дефинира не обща цена на кв. м., а по дейности. Николов не пропусна обвиненията за корупционни практики в санирането. По думите му, става въпрос за 1-2% проблемни сгради в една или друга посока от общия брой санирани. 

От Строителната камара са убедени, че трябва да се работи в перспектива.

"Да, средства трябва да се дават да се подпомагат бедни хора, в различните страни това става по различен начин, да се подпомагат безработни и т.н. Но това са краткосрочни мерки. Това са буфери, които се правят за месец-два-три. Основното, главното – това е икономиката да заработи.

Освен това, строителството има една особеност. Това е един от малкото сектори, да не кажа единствения, който много бързо може да увеличи своя обем на работа, стига да има обекти. Една фирма, която е с 15-20 човека, с двама-трима инженери и технически състав, много лесно може да стане 50-60 човека, без за това да са необходими кой знае какви капитални вложения. Т.е. строителството може да нараства като гъба в зависимост от наличието на обекти, наличието на средства.

Освен това, в строителството може да работи всеки. Могат да работят и висококвалифицирани, и средноквалифицирани, и нискоквалифицирани. Т.е. то е в състояние да погълне огромно количество хора, които да могат да оцелят чрез труд и работа, а не чрез подаяния" - коментира Валентин Николов.

КСБ е категорична, че трябва да продължи работата по инфраструктурните обекти. "Нашето мнение е, че точно с развитието на строителството, на инфраструктурните обекти това е борба с последствията от коронавируса. Към хората, които казват така, особено президентите, които дават акъл, бих им казал следното: Когато става въпрос за използване на перилни препарати и на дезинфекционни препарати, и когато става въпрос за строителство на магистрали, нека първо да попитат специалистите и тогава да говорят" - посочи шефът.

Според Николов, България е в изключително изгодна ситуация в момента, тъй като се очаква отдръпването на големите европейски производители от други региони на света и връщането им в Европа. 

"Ние гледаме на този въпрос чисто прагматично: това е нашият шанс, за България имам предвид, да създадем условия редица европейски производители да дойдат в България.  Веднага ще кажете: нямаме работна ръка. То е като яйцето и кокошката. Имаме инфраструктура, имаме условия, имаме работна ръка, тогава хората няма да хукнат да работят по света и по Европа, нашите хора ще си останат тука. Като имат условия, ще останат тук, още повече сега в условията на коронавируса, видяхме как се грижат за тях в някои страни, нека да го видят и те.

С други думи, това е един голям шанс пред българската икономика за развитие напред в перспектива 10-15-20 години, ние не трябва да го изтърваме." - смята Валентин Николов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
Това ми звучи като всички на село.Строители да ставаме това ли измислихте.
0
 
 
Едно умно предложение. Звучи страхотно, дано някой се вслуша !
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Великден 2024 г.
Съдебна реформа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: