Ето какви са условията за закупуването на стаж за пенсия

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (8)
08:52 / 16.02.2022
444
Голяма част от работниците и служителите в България не успяват да съберат необходимите им осигурителен стаж и възраст, с които да упражнят своето право на пенсиониране.

Какъв е социалноосигурителния ни статус можем да проверим по електронен път в сайта на Националния осигурителен институт, както и на място.

Една от възможностите, които законът дава е осигурителният стаж да бъде закупен.  

Съгласно закона в България, лицата могат по свое желание за заплатят вноски или наведнъж за целия период, който желаят да закупят, или да внасят вноските за отделни месеци на части. Важно е да обърнете внимание, че когато вноските се внасят през различни периоди, винаги трябва да се има предвид размерът на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица и размерът на вноската за фонд "Пенсии“ за всеки период поотделно. Съветите са на експерта по трудово право Тодор Капитанов.

Възможностите за закупуване на осигурителен стаж също са определени от закона в България и се допускат единствено в точно определени случаи. Зачитането на осигурителен стаж със заплащане на осигурителни вноски от лицата, ако не е зачетен на друго основание и са внесени осигурителни вноски, се зачита:

Времето на обучение на лицата, завършили висше или полувисше образование, но за не повече от срока на обучение, предвиден по учебния план за завършената специалност; Времето на докторантурата, определено в нормативен акт за лицата, придобили образователна и научна степен "доктор“.

Осигурителен стаж може да се закупи във всеки един банков клон. Вноските се внасят по сметка на НАП и в платежното нареждане се попълва съответния параграф.

Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Партия "Величие" - голямата изненада
Пеевски: Вярвам, че ДПС и лично аз ще оправдаем голямото доверие,...
Първата секция с попълнени изборни книжа пристигна в "Арена София...
Нинова: Притеснени сме от ниската избирателна активност, всички т...
ИТН: Чакаме крайните резултати на ЦИК, благодарим за подкрепата
Милен Любенов: Дори да има редовно правителство, при тази ниска и...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).