Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето кога трябва да промиете двигателя на автомобила си
Автор: Екип Burgas24.bg 08:53 / 24.04.2023Коментари (0)739
©
Особеността на всеки двигател с вътрешно горене е, че в него се натрупват утайки и т.нар. въглеродни отлагания. А това замърсяване може да доведе до повреда на двигателя, така че е необходимо промиване. кога и как трябва да се направи?

Промиването на двигателя е превантивна процедура за почистване на двигател с вътрешно горене от отлагания, утайки и други замърсители. За това се използват специални добавки или масла. Те помагат за разграждането на продуктите от непълното изгаряне на горивото, износването на триещите механизми и други твърди отлагания в мотора, пише AutoMedia.bg.

Въпреки разнообразието по отношение на добавките за промиване, тези "коктейли" работят по приблизително един и същ начин. Съставът се излива в мотора и двигателят се оставя да работи на празен ход. През това време течността циркулира през системата и отмива замърсителите.

Плюсовете от такава промивка са:

- Ако каналите за масло са запушени, ще бъде трудно за двигателя да работи с пълен капацитет. Промиването помага за предотвратяване на запушвания и други последващи проблеми.

- Новото масло остава по-чисто по-дълго време. Промиването ще помогне да се избегне смесването на остатъците от старата грес с новата.

- Натрупването на отлагания и други частици пряко засяга работата на двигателите с вътрешно горене, а процедурата по промиване ви позволява да възстановите масления филм върху триещите се части.

- Почистването на веригата ще позволи свободна циркулация на новото масло в двигателя, което ще повлияе положително на работата му.

В някои случаи използването на промивка е оправдано и може да удължи живота на двигателя. При двигатели с голям пробег повишеното образуване на утайки се дължи на общото износване на групата цилиндри-бутала, гумичките на клапаните и твърде дълги интервали между смяна на масло.

Всички тези фактори водят до ускорено замърсяване на двигателя, стареене на маслото и намаляват времето за основен ремонт. Но промиването няма да спаси силно износен двигател, така че използването на промивка трябва да се разглежда индивидуално и по-добре съгласувано с механици в сервиза.

Кога да промиете двигателя си?

Съвременните моторни масла, благодарение на добавките, са в състояние да почистват добре двигателя. Въпреки това, тяхната ефективност намалява с времето. В съчетание с голям пробег, нередовна смяна на маслото или използване на съмнителни смазочни материали, количеството замърсяване нараства. Промивката помага да се отървете от тях.

Ненавременната смяна на маслото е основната причина за отлагания и утайки. Но дори ако всички срокове са спазени, е невъзможно напълно да се почисти системата. Балансът може да бъде от 8% до 20%.

Ако сте закупили употребяван автомобил, не можете да разберете колко често и какъв вид масло е наливано от предишния собственик.

С кардинална промяна в основата на маслото, например от минерално към синтетично. Важи и за ситуации, когато към двигателя постепенно се долива на пръв поглед подобно, но различно масло – по-евтино или от различни производители.

Всяка смес е различна по състав и е по-добре да не се смесват. Препоръчва се промиване на двигателя, ако антифриз или гориво попадне в системата, основно след по сериозни ремонти.

Кога няма нужда от промиване на двигателя?

Понякога натрупаните отлагания в системата са единственото нещо, което предпазва износените или напукани гарнитури от изтичане на масло. В такива случаи по съвет на експерт е по-добре да намалите интервала за смяна на маслото и да използвате лубрикант с високи почистващи свойства.

При закупуване на нов автомобил, както и при наличие на директна забрана от производителя. Например, в един от официалните си бюлетини General Motors заявява , че не одобрява и не препоръчва промиването на бензиновите си двигатели от 2020 г., поради възможни повреди на компонентите им. Подобни инструкции можете да намерите и при други производители.

Ако сте единственият собственик на автомобил, който е сменил маслото навреме, тогава промиването на двигателя не е необходимо.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
България в еврозоната
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: