Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето кои родители нямат право да получат данъчно облекчение за дете
Автор: Екип Burgas24.bg 09:23 / 30.11.2021Коментари (2)546
©
Родители, които имат неплатени здравни осигуровки или други публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение, нямат право да получат данъчно облекчение за дете.

Така семейство, което е живяло в друга държава, но не разполага с документ, който доказва, че си е плащало осигуровките в чужбина, е с прекъснати здравоосигурителни права и няма да получи данъчно облекчение за наследника си, пише "Телеграф".

Случаят е на семейство от София, което е било две години на работа в Лондон, но при завръщането си в България през 2019 година не разполага с документ, който доказва, че е плащало осигуровките си на Острова. Майката още преди да замине на гурбет е посетила местния офис на НАП, за да подаде декларация, че няма да се осигурява в България, тъй като заминава в чужбина, но от там са й обяснили, че не трябва да попълва нищо и ако се върне, трябва да предостави документ.

Заради пандемията, която настъпи през март 2020 година, семейството е затруднено да пътува до Лондон и остава без необходимото доказателство. Родителите решават да си платят задълженията за здравни вноски и ги насочват към здравната каса, откъдето обаче им обясняват, че не е възможно да плащат осигуровки и в България, и в чужбина.

За да им бъдат възстановени правата, трябва да донесат документ, доказващ, че са плащали в чужбина. Поради ангажименти обаче семейството не успява да се снабди с доказателство и реално не може да се възползва от данъчно облекчение, въпреки че от 2019 година до този момент и двамата родители са на трудов договор и всеки месец им се удържа от заплатата за данъчни и здравни осигуровки. Майката е възмутена, че като изряден данъкоплатец, няма право на облекчение.

Тази година облекченията за деца са увеличени от 20 на 450 лева за едно дете. Отстъпката ще се прилага еднократно само за доходите от 2021 г. За да ползва данъчните облекчения, трябва през 2021 г. лицето да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци. Хората без доходи или само с необлагаеми такива като обезщетение за майчинство например не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител, допълват от НАП.

Сумите, които ще получат родителите, са съответно до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1350 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания семейството ще получи 900 лв. Данъчните облекчения могат да се ползват по два начина.

Единият е с подаване на декларация пред работодателя по основния трудов договор в периода от 30 ноември до 31 декември 2021 г. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2022 г. Втората възможност за ползване на данъчното намаление е с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 3 май 2022 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Единствените,които няма,да пострадат,са едни брат'чеди,дето изхвърлят всичко през прозореца:)
0
 
 
Да се добави и неваксинирани, да сме съвсем модерни.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: