Ето колко пари ни дължат, ако фирмата фалира

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
13:30 / 21.02.2022
505
Редът за отпускане и изплащане на гарантираните вземания е регламентиран в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.

Максималният месечен размер на гарантираното вземане не може да бъде по-малък от 2,5 минимални работни заплати. Така сумата от 1 април става по-голяма.

При минимална работна заплата от 710 лв. от 1 април 2022 г., максималният месечен размер на гарантираните вземания, изплащани от фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите“, се определя на 1 775 лв. Право на гарантирано вземане имат работниците и служителите, които са или са били в трудово правоотношение с работодателя, независимо от срока му и от продължителността на работното време, предава pariteni.bg.

За да се възползват лицата от правото си на гарантирани вземания, техният работодател трябва да е осъществявал дейност най-малко 12 месеца преди началната дата на неплатежоспособността, съответно свръхзадлъжнялостта, посочена в съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност.

Правото на гарантирано вземане на работниците и служителите възниква от датата на вписване в Търговския регистър на съдебното решение за:

- откриване на производство по несъстоятелност;

- откриване на производство по несъстоятелност с едновременно обявяване в несъстоятелност;

- откриване на производство по несъстоятелност, постановяване на прекратяване дейността на предприятието, обявяване на длъжника в несъстоятелност и спиране на производството поради недостатъчност на имуществото за покриване на разноските по производството.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Геновева Петрова: Отбелязваме един неочакван ефект от предизборна...
Доц. Владимир Зиновиев: Ще дойде момент, в който да следим цената...
Българин създаде приложение, което ще сложи край на преписването ...
Ръководителят на конкурса "Мис България" с официално писмо, в кое...
Бойко Борисов: Изобщо не се глася за премиер
Репортер от "На кафе" бе заловена да шофира в нетрезво състояние


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).