Ето условията за кандидатстване за санаториум по програмата на НОИ

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
12:59 / 28.01.2022
646
37 728 лица се възползваха от Програмата за профилактика и рехабилитация на Националния осигурителен институт през миналата година, съобщиха от института. Тя стартира на 2 април и продължи до 31 декември 2021.

През 2021 г. НОИ сключи договори с 22 юридически лица за общо 52 изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация.

Ето и условията, при които се кандидатства за да се възползваме от Програмата за рехабилитация:

Необходимите документи за издаване на удостоверение за ползване на парична помощ за профилактика и рехабилитация са следните:

Медицинско направление

Правото на парични помощи за профилактика и рехабилитация се ползва след преценка на лекуващия лекар за необходимостта от провеждане на профилактика и рехабилитация на диагностично уточнено заболяване, която се отразява в медицинско направление Бл. МЗ № 119а’98.

Медицинското направление се издава от лекуващия лекар в два екземпляра и в него той документира заболяването, за което е необходимо провеждане на профилактика и рехабилитация, придружаващите заболявания, ако има такива, медицинските мотиви за рехабилитацията, както и опис на приложените медицински документи.

Медицинското направление трябва да е издадено не по-рано от 30 календарни дни преди датата на постъпване при изпълнителя на дейността по профилактика и рехабилитация.

По програма "Профилактика и рехабилитация“ лицата, осигурени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест освен платен отпуск, могат да ползват и отпуск за временна неработоспособност. Общопроктикуващият лекар, издава болничен лист за санаторно-курортно лечение, същият, трябва да бъде предоставен при подаване на документите в ТП на НОИ, за да бъде изрично вписан в Удостоверението за настаняване.

Документ за самоличност (за справка)

Документ по образец, удостоверяващ осигурителните права на лицето (Приложение № 1)*

Забележка: * Програмата разрешава разпечатване на образеца.

Медицинска документация, удостоверяваща настоящото и миналото здравно състояние на лицето – епикризи, изследвания, рентгенови и др. снимки, електрокардиограми и други документи, според конкретния случай.

Лицата трябва да представят цялата медицинска документация, която доказва наличието на заболяването, отразено в медицинското направление като показано за вторична профилактика и рехабилитация.

Валидно Eкспертно решение на Териториална експертна лекарска комисия, респективно на Националната експертна лекарска комисия(сканирано копие) – за лицата с трайно намалена работоспособност 50 и над 50 на сто.

Валидно Експертно решение за признаване на професионална болест(сканирано копие) – за лицата с професионална болест.

Лицата представят описаните документи в териториалното поделение на Националния осигурителен институт, по постоянен или настоящ адрес, в срок до 10 работни дни преди датата на постъпване при изпълнителите на дейността по профилактика и рехабилитация.

При получаването на удостоверенията за профилактика и рехабилитация лицата, осигурени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест, попълват декларация по образец, утвърден от управителя на Националния осигурителен институт. В нея декларират, че при прекратяване на трудовия договор или осигуряването им към датата на постъпване в изпълнителя на дейността по профилактика и рехабилитация няма да ползват правата, предоставени им с удостоверението. Бланката на декларацията се предоставя от длъжностните лица на съответното териториално поделение.

Удостоверение не се издава на лица със здравословни противопоказания за провеждане на профилактика и рехабилитация.

Тази година НОИ отново търси хотели, които да се ползват за профилактика и рехабилитация за 2022 г., като НОИ покрива част от разходите.

Крайният срок за подаване на предложенията за участие в процедурата е 25 февруари (петък) 2022 г.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НСО с позиция срещу Денков: Охраната не му била отнемана, имал ос...
Проучване: ГЕРБ-СДС с над 9% преднина пред ПП-ДБ, ДПС се нарежда ...
Главчев с важна среща, разговаря с представители на Националния с...
Наш блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Ето как да проверите номера на избирателната си секция и мястото ...
Прокуратурата с първи коментар за обвинената във фалшификации Лен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).