Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евдокия Манева: Технологиите за изгаряне на отпадъци трябва да бъдат внедрявани масово
Автор: Екип Burgas24.bg 19:37 / 11.01.2023Коментари (0)522
©
Не само във Виена, а и в други градове в Европа има заводи за преработване на отпадъци и хората не протестират срещу тях, защото имат доверие в институциите и знаят, че проектите са подложени на внимателен анализ и контрол. Това каза в обзора на деня "Това е България" на Радио "Фокус" бившият министър на екологията Евдокия Манева. По думите и, процедурата за контрол и наблюдение е еднаква във всички европейски страни. Хората там знаят, че когато тези съоръжения се изграждат, те ще бъдат системно контролирани така, че обещаните параметри да се спазват по време на експлоатацията им.

Според Евдокия Манева, протестите у нас са свързани с това, че често обещанията за изграждането на определени обекти и характеристиките им нямат нищо общо с реализацията им и оттам възниква недоверието на хората. А втората причина за протестите е безотговорното политическо говорене на представители на партии, които по време на предизборни кампании "тиражират откровени лъжи". Представяйки се за защитници на хората, те създават неоснователни страхове. "Няма как след това те да вярват на експертите. Това невежо говорене води до това, че България и досега е страната с най-голям обем депонирани отпадъци. Ние унищожаване природата си, разхвърляйки отпадъци навсякъде. Депонирането ни е проблематично. Безразборно се срещат какви ли не отпадъци, което говори за ниска култура на населението по този въпрос и за безхаберието на политиците за това да се разясни необходимостта от друго отношение към отпадъците. Този ресурс може да бъде полезен за нас особено сега, при енергийната криза", каза Манева.

"Ние говорим за туризъм и за това, че все повече ще привличаме туристи и то по-богати, а в същото време, ако се тръгне по български път и магистрали, ще се видят при отбивките камари от отпадъци и много често, сред тези бунища, красавици предлагат услугите си. Това е невъзможно за възприемане и трябва нещо сериозно да се направи по този въпрос. Така се рекламираме като примитивна и ниско културна нация. Отношението ни към природата, към света, в който живеем, това са местата, които ние обитаваме и те трябва да се поддържат чисти. Отпадъците трябва да са ни полезни. Това ние не го знаем, не ни стига до съзнанието, не забелязваме бунищата, в които се движим", каза Евдокия Манева.

Тя поясни, че в самото начало, когато започна да се говори за тези заводи за изгаряне на отпадъци, зелените са започнали да нагнетяват една погрешна представа у хората, да говорят за това колко вредни са емисиите във въздуха, колко са карциногенни. Тези тиражирания са продължили и от политически структури в предизборните кампании.

"И затова, в България се формира негативно обществено мнение и не знам как и кога това ще бъде променено. Технологиите за изгаряне на отпадъци трябва да бъдат внедрявани и това трябва да е масово. Винаги от този процес ще има полза за хората. Вероятно ще минат години преди това да стигне до съзнанието на хората и няма да спрат тези необосновани протести", обясни Евдокия Манева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Влизането на България в Шенген
Мобилните оператори вдигат месечните абонаменти
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Хороскоп за деня
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: