Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евреин разказа за ужасите от концлагерите в България през Втората световна война
Автор: Гено Петров 11:22 / 05.10.2021Коментари (4)741
©
През 1943 г. в България са създадени общо три концентрационни лагера за евреи - "Табакова чешма", "Кайлъка" край Плевен и този в Сомовит, Никополско.

В края на май 1943 година Аврам Меркадо Натан попада със семейството си в лагера в Сомовит. Тогава той е само на 14 години. Днес, вече на 92 години, той си спомня, че животът в лагера е бил жесток.

"В лагера животът беше жесток. Всяка вечер ни строяваха и правеха проверка. Всяка вечер старшината намира все някой виновник, който да пребие пред строя", спомня си той.

"Храната беше фасул-чорба. Брояхме зърната, които попадаха в нея. Минаваха селяни и ни хвърляха залъци хляб. Майка ми казваше: "Лошо е, много е лошо, но трябва да търпим".

"Човек трябва винаги да живее с надежда. Отчаеш ли се - край. Хората сме такива - живеем с надежда. Ние така живеехме с надежда, че ще се оправим"

Той разказва и за края на престоя си в лагера.

"Веднъж при нас дойде немски офицер с двама адютанти. Бяха докарали шлеп. Очаквахме, че ще ни закарат. Чакахме цяла нощ. Така осъмнахме. На сутринта го нямаше. Започвахме да пеем и д
а танцуваме."

След края ня войната семейството на Аврам се оказва без дом. Той е принуден да работи, макар, че е още дете. Слага картонени рамки на огледала. След като семейството му стъпва на краката, той се връща в училище. Завършва. Става строителен инженер и участва в строежа на "Дунав мост". До днес вярва, че трябва да говори за преживяванията си в лагера. За да се помнят.

"Бяха жестоки времена. Фашизмът е едно жестоко античовешко движение. Най-важното е, че останаха спомените", завърва разказа си пред "Deutche Welle" възрастният мъж.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
Никое човешко същество не заслужава такива страдания и е радостно, че затворените в тези лагери са оцелели. Както казва човекът, местните селяни са им давали допълнителна храна, за разлика от много европейски страни, където местните само са повдигали рамене и са казвали "нямаме идея, че се случват такива неща около нас". Най-голямото извинение, което България можеше да поднесе, беше да спаси еврейските си съграждани на своя територия и го направи. Нещо повече, помогна на поне 15 хиляди чужди евреи да преминат през нас по пътя им към спасението в Йерусалим. Какво да кажем обаче за лагерите след 1944 г.? Там много от затворените бяха зверски избити, а извинения от онези, които "поемат вината с мезета" няма и до ден днешен.
0
 
 
Фашизма е жесток.Някой каза ,че в Бг нямало фашизъм.На кой да вярваш на хората в лагерите или на бранниците.
-2
 
 
Ами то долу - горе е било, като в казармата. И ние, като се издънехме ни каляваха с такива похвати. Например, бягане с зимно бойно облекло, шинел и противогаз 3 км. , на обяд през Юли месец за норматив. Който не се включи , след един час на поправка. А и храната беше почти същата.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: