Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Евродепутат настоява за компенсации за рибарите и туризма при аварии в крайбрежни води
Автор: Екип Burgas24.bg 09:12 / 14.07.2016Коментари (0)755
© Вulfoto
"Трябва да продължим да създаваме обща регулаторна рамка за свързаните с нефт и газ дейности в крайбрежни води, която допълнително да повишава и хармонизира стандартите за безопасност и защита на околната среда за този тип дейности." 

Това заяви българският евродепутат Емил Радев - наблюдаващ докладчик от ЕНП, по време на дискусия в правната комисия на Европейския парламент относно отговорността, обезщетенията и финансовото обезпечение за свързаните с нефт и газ дейности в крайбрежни води. 

Свързаните с нефт и газ дейности в крайбрежни води се извършват все по-далеч от брега и в много случаи в значително по-дълбоки води. Към момента се извършват или се планира да бъдат извършвани проучване и експлоатация в териториалните води на 18 държави-членки. Някои дейности се извършват при тежки природни условияи на места, които зависят от туризма като например Средиземно, Егейско, а вече и Черно море. 

"За сектори, в които има множество малки и средни предприятия, чието съществуване зависи от чистотата на водата на крайбрежните зони, е важно да получат обезщетение за чисто икономическите загуби, които биха понесли при аварии в крайбрежни води. Считам, че сектори като туризма и риболова могат да бъдат катастрофално засегнати от такива инциденти и това трябва да се вземе предвид", заяви Емил Радев. 

Евродепутатите обсъдиха възможностите за въвеждането на наказателна отговорност на равнището на Европейския съюз, което би могло да добави възпиращ елемент отвъд гражданските санкции. Така биха могли да се подобрят защитата на околната среда и спазването на мерките за безопасност.

"Като евродепутат от България предвид очакваното увеличаване на добива на газ и нефт в Черно море, считам, че превенцията в подобни случаи е от изключително значение", заяви Емил Радев. 

Той подчерта, че трябва внимателно да се проучат различните възможности, за да се въведат и приложат най-добрите превантивни мерки. По думите на Радев на първо време е важно директивата да започне да се прилага в целия Европейски съюз. В момента все още е рано да се направи оценка на правилното транспониране на директивата за безопасност на крайбрежните води и приемането в тази връзка на европейски наказателноправни мерки за действия, които нарушават директивата.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Олиото стигна цената на зехтина
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Природни стихии
Великден 2024 г.
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: