Европа ще ни връща 2000 затворници

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (4)
10:46 / 31.03.2014
653
Всички български затворници, които са били осъдени в страни от ЕС и излежават там присъдите си, могат да бъдат трансферирани до няколко месеца обратно у нас. До тази мярка може да се стигне, ако Европейската комисия реши да приложи приетото преди няколко години Рамково решение 2008/909/ПВР на Съвета от 27 ноември 2008 г. То се отнася до прилагане на принципа за взаимно признаване към съдебни решения, с които се налагат наказания лишаване от свобода или мерки, включващи лишаване от свобода.

Документът предвижда да се изпратят всички осъдени на територията на Европейския съюз лица в родните им страни.

След приемането на решението е било предвидено то да започне да действа до 5 декември 2011 г. България обаче все още не е започнала пълното прилагане на нормата. Причините за това е липсата на място в родните пандизи, както и многократното увеличение на парите за издръжка, които трябва да се отделят за затворниците.

По данни на правосъдното министерство в момента зад граница в страни от ЕС присъдите си излежават над 2000 българи. Най-голяма част от тях са задържани в Гърция, Румъния, както и в Белгия и Германия. Експерти обясниха, че ако всички лишени от свобода, които се намират зад граница, се върнат у нас, това би довело до пренаселение на затворите. Последното противоречи на разпоредбите за хуманно отношение към пандизчиите, разписани от Европейската комисия.

"И без тези затворници местата за лишаване от свобода у нас са препълнени и не отговарят на европейските изисквания. Всяка година заради недостатъчно жизнено пространство страната ни е съдена в Европейския съд по правата на човека", обясниха специалисти от съдебната власт.

С трансфера на тези осъдени лица годишната издръжка, която държавата дава за затворниците, ще се увеличи с над 25 млн. лева, пресметнаха експерти от правосъдното министерство. В момента държавата плаща близо 700 лева месечна издръжка за лишен от свобода. За всички над 10 000 души, които изтърпяват наказанията си у нас, тези пари годишно достигат 84 млн. лева.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (4)
Още новини от Национални новини:
Спортното министерство започва проверка на тотото
Бойко Борисов: Ще правим правителство с ПП-ДБ, но този път ние ще...
8-годишният Максим има нужда от помощ, за да се лекува в Москва
Министър Коритарова разпореди анализ на състоянието на пътищата у...
Голямо задръстване на АМ "Тракия"! 4 коли се врязаха в мантинелат...
Съдът насрочи дата за делото за убийството на 14-годишния Филип


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).