Евтино свинско от Испания, Румъния и Германия залива българския пазар

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
09:34 / 04.04.2016
1265
Евтино свинско от Испания, Румъния и Германия залива българския пазар, на който едва 30% от месото е родно производство. 

До 4-4,50 лв./кг пада цената на вратната пържола в магазините и затова подозираме, че това месо е обработено с хранителни добавки", съобщи Добрин Папазов, председател на Асоциацията на на свиневъдите в България. 

По думите му продуктите се инжектират с разтвори, които повишават теглото и реално потребителите плащат за вода, а не за месо. За да спрат злоупотребите на пазара, от Съюза на свиневъдите предлагат да се въведат промени в Закона за храните, съгласно които "подсилените" меса да бъдат на отделен щанд с маркировка, че съдържат добавки.

Производителите си обясняват причината за дъмпинговия внос със свръхпроизводството на земеделски стоки в Европа, както и с руското ембарго, което затвори един огромен пазар.
Същият проблем съществува и с предлагането на пилешко. По данни на Съюза на птицевъдите, през 2015 г. в България са внесени над 100 000 тона, толкова е и родното производство.
"Вносните меса се продават на много по-ниски цени от родните и това подбива вътрешния пазар", коментира пред вестника депутатът от БДЦ Чавдар Пейчев, който е подал сигнал до земеделския министър Десислава Танева.

"В страната ни се внасят пилета от Румъния, които се продават по чуждите кланици на цена на 0,95-1,05 евро. В България след транспортните разходи и надценката на търговеца килограм пиле на едро се търгува за 2,15-2,20 лв. без ДДС. Така излиза, че възможно най-ниската себестойност на произведено пилешко месо в България е 2,50 лв., т.е. с 50 ст. по-висока от продажната цена на кланиците в други държави членки на ЕС като Полша и Румъния", коментира Пейчев.

Птицевъди от Северозападна България обявиха пред "Труд", че най-ниската себестойност за пилешко, произведено у нас, на изхода на кланицата не може да е под 2,61 лв./кг без ДДС.
Пейчев е категоричен, че трябва спешно да се провери дали в месото от този дъмпингов внос не се слагат добавки и води над регламентираните, за де се удължи срокът му на годност. Той напомни, че срокът на годност на охладеното пилешко е 8 дни, като 6 дни са нужни само за транспортирането му до България.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Симеон Дянков: След като България влезе в еврозоната, цените ще з...
Бащата на Сияна: Детето ми е загинало в адски мъки, два часа е аг...
Над половината българи не се чувстват информирани за въвеждането ...
Мъж извърши обир, напи се и го хванаха
По повод 24 май: Издават българска творба на повече от 1000 годин...
Промени в Закона за кадастъра и имотния регистър – важно при прех...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).