Финансист: Намесата на държавата в посока да регулира цените е вредна

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
10:07 / 17.03.2022
654
"Когато се наслагват външни за икономиката явления – едното природно, каквото беше пандемията, а другото политическо като войната, това няма начин да не породи несигурност на пазарите и първата реакция е да се променят цените. Започва запасяване, започва корекция на цените“, обясни в предаването "Тази сутрин“ финансистът Емил Хърсев.

"Винаги в икономиката важи правилото да калкулираш не на база на фактическите разходи, а на очакваните в бъдеще. Реакцията на цените в посока към увеличение винаги е по-бърза и предварителна, вероятно има и спекулативен елемент, но това е пазарната икономика“, добави той.

Според бившия министър на социалната политика Христина Христова цената на парите на хората намалява, намалява и цената на труда. "Да не говорим за инфлационния натиск върху домакинствата и семействата с ниски доходи. При актуализацията на бюджета през юли трябва да се помисли за новата ситуация“, отбеляза тя. По думите й държавата може да се намеси, но временно.

Според Емил Хърсев и заплатите ще реагират съответно, а намесата на държавата в посока да регулира цените е вредна.

"От една страна бежанците от Украйна са разходи за социалната и здравната система, но от друга страна може да са свежа струя за пазара на труда. От години бизнесът има проблеми с дефицит на определени професии“, коментира още Христина Христова.  

Според Емил Хърсев ефектът от това ще е изцяло положителен, поне това показва практиката на Германия – една от най-големите гостоприемници на мигрантска общност. Тези хора се интегрират в трудовия пазар, работят, плащат, обясни той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Единадесетокласник от Бургас с бронз от Балканската олимпиада по ...
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).