Фирми и граждани искат нова отсрочка по кредитите, БНБ е с друга позиция

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
20:36 / 24.11.2020
968
За нова отсрочка по плащането на кредитите призовават граждани и фирми. Мораториумът върху плащанията е една от мерките за справяне с кризата заради COVID-19. Заявления в банките, обаче вече не могат да се подават. На този етап от БНБ не предвиждат удължаване на мораториума.

14 хиляди фирми са се възползвали от отсрочката за плащане на кредити. Последните одобрени клиенти са подали документите си на 30 септември. Те имат право шест месеца да не плащат вноските по задълженията си.

"Това са преработваща промишленост, транспорт, туризъм, строителство, ресторантьорство. Ако не бъде удължена кредитната ваканция, това несъмнено ще доведе до повишаване на необслужваемите заеми, лошите кредити, а в някои случаи може да доведе и до фалити", смята председателят на Асоциация на индустриалния капитал Добрин Иванов.

На нова отсрочка се надява и Боян Ценев, който има кредит за жилище.

"Отсрочката я взех март месец, което в случая изтече сега краят на септември. Предвид сегашната ситуация, защото съм в ресторантьорския бизнес бих се възползвал, защото не се знае ще ни затворят ли, няма толкова работа", обясни той пред "Нова".

Последните данни на БНБ показват, че банките са отсрочили кредити на граждани и фирми в размер на над 9 милиарда лева, което е 15% от всички заеми. Кредитни консултанти съветват всеки, който не може да погасява заема си, да преговаря с банката. Но да не се прибягва до бърз кредит.

"Най-честият вариант е преструктуриране на кредита или да си поискат гратисен период, който може да им бъде даден по стандартната система, извън мораториума. На база главницата, което може би би им намалило вноските с повече от 50 – 60 %", обясни кредитният консултант Димитър Пенков.

Засега банковата система е стабилна, a удължаване на кредитния мораториум не е нужно, категорични са банкери.

"Кредитът в момента е един от инструментите за преодоляване на кризата. Той не е безусловен. И банките би трябвало заради това, че са капитализирани и буферирани, да бъдат полезни в този период. Много вероятно е след кризата, заради нарасналия риск и необслужвани кредити, да имаме увеличение на лихвите", смята банкерът Левон Хампарцумян.

За да се справят с кризата, от Асоциацията на индустриалния капитал ще искат финансова помощ от държавата, която да се дава само на тези, които не могат да плащат задълженията си.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14361):
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Окончателно: Оправдаха Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Това заболяване може да продължи седмици наред и крие риск от усложнения, не предприемайте самолечение!
08.04.2024 Костадинов се изправя пред съда
Още новини от Национални новини:
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки
КЕВР очаква понижение с около 5% на природния газ
Увеличиха заплатите на тези служители
Напрежение сред фармацевти, заради софтуерен проблем


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).