Фолио зад радиатора спестява от сметките

Автор: Харитина Агопян
Коментари (0)
13:27 / 29.11.2023
1136
Ако имаме радиатори, е хубаво зад тях да поставим алуминиево фолио, което да отразява топлината навътре. Това каза Светослав Стойков, експерт по енергийна ефективност, в "Денят на Фокус" по Радио "Фокус". Енергийната ефективност значи да употребяваме по-малко енергия за нуждите си – спестената енергия е най-важна, защото плащаме по-ниски сметки, подчерта той.

Енергоспестяващите уреди действително спестяват от сметките ни за ток, каза още той. "С увеличаването на покупателната способност започваме да харчим все повече енергия, дори с "умните“ устройства, защото те стават все-повече. Някои се изплащат по-бързо, други – по-бавно, зависи и от консумацията ни. Те наистина са ефективни“, подчерта експертът.

Домакинствата допускат много грешки при потреблението на енергия – основно във връзка с експлоатацията на уредите. "Например, трябва да облепим с изолационна лента около прозорците, вратите, около всяко място, откъдето усещаме студ. Има въздушни течения покрай контактите – трябва да ги проверим, като с ръка се доближим до контакта и ако усетим подухване, трябва да предприемем мерки. Има и специални уреди за тази цел“, каза още Стойков.

Когато стане студено, е важно също да имаме качествени пердета или щори, които да затваряме, за да задържим топлината вкъщи. "Температурата в хладилника може да бъде между 4 и 6 градуса – да не го оставяме за дълго време отворен. С всеки по-нисък градус уредът изразходва 10% повече енергия“.

Можем да сложим термостат на бойлера, за да работи само в определени часове. Все още нощната енергия е много по-евтина от дневната, подчерта експертът. Смяна на прозорци и цялостно саниране на дома са по-големите инвестиции, които трябва да направим във връзка с енергийната си ефективност като домакинство.

Виж коментарите (0)

Още по темата (423):
28.05.2024 След като оцеля по чудо в Банско: Пострадалата англичанка иска пак на ски
21.04.2024 Снегът отново е тук!
17.04.2024 Отбелязваме ръст от 29% на туристи от Турция
04.04.2024 Ето кои бяха най-посещаваните туристически дестинации у нас през зимния
сезон
24.03.2024 Не е за вярване, но снегът е все по-близо до България
20.03.2024 Над 320 хил. българи получиха помощ от държавата
Още новини от Национални новини:
Градушка удари пловдивско село, унищожи цялата реколта
Главчев разпореди да се ускори изграждането на Националната детск...
Хиляди Ботеви поклонници се стекоха на връх Околчица
Само за ден: МВР хвана 38 пияни и дрогирани зад волана, петима от...
Няма да има извънредно заседание на парламента днес, неуспешен бе...
Неделното извънредно заседание не събра кворум при първата регист...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).