Фондът за енергийна сигурност моли за помощ заради недостиг на средства

Автор: Георги Кирилов
Коментари (1)
09:49 / 25.02.2024
1140
Появи се документ, с който Фондът за енергийна сигурност моли за помощ заради недостиг на средства. Текста публикува бившият зам.-финансов министър Георги Кадиев в социалната мрежа Фейсбук. 

"За съжаление, неадекватната политика на МФ и министерство на енергетиката доведе до това "Фондът за сигурност на електроенергийната система" да е най-несигурен, което пък води до невъзможност да си платят на НЕК, топлофикациите (които имат когенерация) и старите ВЕИ, които още получават гарантирани приходи, и заразява цялата система.

А сигурността на този Фонд е най-нужна сега, когато ще служи като буфер в предстоящата либерализация на битов пазар...", пише Кадиев.

Припомняме, че в петък депутатът от ГЕРБ Делян Добрев обяви, че сегашният финансов министър Асен Василев е източил през декември месец миналата година 850 милиона лева от Фонда за енергийна сигурност

"Във Фонда за енергийна сигурност само до 1 юли има дефицит от 500 млн. лева. За една година е 1 милиард, ако трябва да ги съберем през цената на тока означава, че цената на тока трябва да се вдигне с 15%. И в тези 500 млн. не влизат 280 млн. задължения за компенсациите за високите цени на газа по директива. Към днешния ден до 1 юли на Фонда за енергийна сигурност му липсват 780 милиона лева. Тук ще добавя, че декември месец миналата година финансовият министър източи от Фонда 850 милиона. Въпреки нашата съпротива, аз говорих за това в бюджетна комисия, но Асен Василев ги прибра. И сега има огромна дупка във Фонда за енергийна сигурност, който компенсира цените и позволява цените в България за домакинствата и за бизнеса да са ниски", каза в петък депутатът от ГЕРБ.

Снимките на документа можете да видите в галерията.

Виж коментарите (1)

Още по темата (950):
09.05.2024 Румен Радев за промените в Закона за хазарта: Чакам експертите си, за да взема окончателно решение
08.05.2024 Започва инвентаризация в "Лукойл"
06.05.2024 Отиде си народен представител и бивш евродепутат
01.05.2024 Йотова с първи коментар за промените в хазарта: Набързо приетите закони винаги показват след това, че не работят
01.05.2024 Хлебар: Поредният предизборен фойерверк!
30.04.2024 Георги Лозанов: Приходите от реклама на хазарта могат отново да отиват за култура и медии
Още новини от Национални новини:
Атанас Радев: В кампанията най-жестоко ще е обвинението в корупци...
Министър Милошев: Очакванията ми за летния сезон са много добри
Вижте мястото, на което детето на Божанков е простреляло друго де...
Детето на Божанков е стреляло със законен револвер, оставен без н...
Борисов: ГЕРБ ще бъде водещ при съставяне на правителство, не ми ...
Оперират простреляното от сина на Божанков дете


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).