Форум за репродуктивното здраве започна в Бургас

Автор: ИА Фокус
Коментари (0)
15:52 / 10.03.2023
663
Форум "Репродуктивно здраве" беше открит в Аулата на Медицинския корпус на Университет "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас, предаде репортер на "Фокус". Събитието е двудневно и се организира от ръководството на висшето учебно заведение, УМБАЛ Бургас и Общината. В него участие ще вземат водещи специалисти от града и страната.

В първия ден пред студенти от университета ще се дискутира темата за репродуктивните проблеми при жената, а във втория – тази за мъжкия инфертилитет.

При откриването проф. Петя Цветкова, която е председател на организационния комитет, припомни един от постулатите на Световната здравна организация – "всеки човек има право на сексуално и репродуктивно здраве, но в същото време всеки е длъжен да го опази".

"Това беше и причината да организираме този работен семинар заедно с д-р Антонио Душепеев. Целта е в рамките му да дискутираме научните дирения, професионалния опит и да проведем една по-задълбочена дискусия по темата", посочи професорът.

Според ректора на университета проф. Магдалена Миткова темата за репродуктивното здраве е изключително важна за страната ни, която е с отрицателен прираст. "Прави ми впечатление, че навсякъде непрекъснато се рекламират турски клиники, където да се лекуват подобни проблеми. Надявам се, че нашите студенти са хората, които ще успеят да обърнат тази тенденция, така че желаещите да имат деца да получават компетентна медицинска помощ у нас", добави тя.

"Преди повече от 10 години в Бургас беше създаден фонд за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. Тази идея беше развита по-късно с основаването на медицински център. И стигаме до днес - провеждането на този форум, в който ще се включат изключително подготвени специалисти, така че всеки колега, който има интерес по темата, е добре дошъл", посочи д-р Душепеев. 

Част от темите, които ще обсъдят лекарите, са: "Асистирана репродукция при редки заболявания", "Хомеопатията – холистичен подход в репродуктивното здраве", "Медико-биологични фактори на мъжкия инферилитет и тяхното диагностично и клинично значение".

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
60 работници остават без работа
ЕС смята, че Русия ще се намеси в българските избори
Масов бой с бухалки и метални тръби, четирима са ранени
Президентът наложи вето върху важен закон
Знаете ли кои действия се считат за уронване престижа на работода...
По-малко ли ще плащаме за природен газ през май месец?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).