ГДБОП и ДАНС търсят горива от ИД в наши бензиностанции

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (3)
09:36 / 01.03.2016
1371
До България стигат горива от "Ислямска държава" и се продават по наши бензиностанции. Такъв сигнал е дошъл от партньорските служби до нашите, съобщава "Труд", позовавайки се на свой източник от митниците. 

Точно заради сигнала е и хайката по колонките с горива, която продължава в цялата страна от няколко дни. В неделя от ГДБОП и от ДАНС уточниха, че спецпроверките се провеждат в София и още 15 области в страната и обхваща над 50 търговски обекта, но отказаха да коментират дали работят по версия за канал от ИДИЛ.

В нейно потвърждение са сателитни снимки на Русия и САЩ, като по засечената схема дизелът и бензинът се докарвал у нас с танкери до родни пристанища. По документи горивото е от данъчен склад в Гърция и е вътрешна доставка за ЕС, уточнява схемата изданието. 

Електронната система за управление на морския трафик сочела, че преди да пътуват до Гърция и оттам до България, танкерите правят необясними курсове до 7 турски пристанища в Черно и Средиземно море. Смята се, че там се товарят горивата, придобити от алъш-вериш между търговци от южната ни съседка и територии в Сирия и Ирак, контролирани от ИДИЛ.

Според експертите контрабандните петролни продукти са с ниско качество, тъй като са добивани в нискотехнологични рафинерии. Отклоненията от евронормите за бензина например били 20-40%, а за дизела - 35-70%. Това било сигурен знак, че горивата не са от гръцки данъчни складове, а танкерите са пътували дотам, за да се снабдяват с необходимите документи.

Виж коментарите (3)

Още по темата (98):
13.10.2017 Командир на ИДИЛ арестуван в София
12.10.2017 Убиха Бялата вдовица на ИДИЛ
09.06.2017 "Ислямска държава" заплаши Балканите
23.03.2017 Военният министър: Случилото се в Лондон показва, че трябва да сме бдителни
27.01.2017 Арабист: У нас обучават терористи, даваме им оръжие
12.01.2017 НАТО: "Ислямска държава“ е отговорна за тероризма по целия свят, опасността е навсякъде
Още новини от Национални новини:
Борисов: Алексей Петров беше бащата на сглобката
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Главчев: България остава последователна в подкрепата си за Украйн...
В този наш затвор няма да има решетки


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).