ГДБОП наблюдава 54 групи за трафик на хора

Автор: Екип Burgas24.bg
Коментари (0)
17:13 / 20.07.2016
1038
ГДБОП наблюдава и работи по 54 организирани престъпни групи на територията на България. Групите са свързани с трафика на хора, съобщи директорът на службата старши комисар Ивайло Спиридонов, който придружава вътрешния министър Румяна Бъчварова по време на посещението й в САЩ.

Той определи като ключов подход на неговия екип при противодействието на трафика на хора превенцията, не само предприемането на действия на база получени сигнали.
Вътрешният министър Румяна Бъчварова и посланик Сюзън Копидж, директор на Офиса за наблюдение и борба с трафика на хора към Държавния департамент на САЩ, обсъдиха възможностите за сътрудничество и мерките, които България предприема по линия на трафика на хора с цел сексуална и трудова експлоатация, съобщиха от пресцентъра на МВР.

"Един от най-успешните и работещи инструменти за борба с трафика на хора с цел сексуална и трудова експлоатация е моделът на съвместните екипи за разследване", поясни министър Бъчварова. Тя изтъкна още, че на ниво ЕС България се утвърди като една от страните, участващи най-активно в съвместни екипи, като ГДБОП работи в тясно сътрудничество с колегите си от държавите, крайни дестинации за трафика на хора.

Посланик Копидж оцени положително регламентирането в националното законодателство на мерки за защита на жертвите на трафик в качеството им на свидетели, с оказване на специализирана помощ и подкрепа, както и предоставяне на разрешение за продължително пребиваване на лицата, изразили желание да сътрудничат в хода на наказателното производство.

В съответствие с препоръката в доклада по трафик на хора на Държавния департамент, министър Бъчварова поясни още, че България вече работи по процес по изграждането на допълнителни социални услуги за жертви на трафик.
Министър Бъчварова подчерта активизирането на работата на Националнатa комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет. Прилага се Национална програма за противодействие трафика на хора и закрила на жертвите 2016 г.


Източник: Монитор

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Сигнал: На магистрала "Тракия" е много опасно в момента
Проблеми с издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Сигурно са били друсани с райски газ
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...
Борисов с реакция след покушението над словашкия премиер Роберт Ф...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).