Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ГЕРБ-СДС с остра декларация: Само садисти могат да изпратят майки с деца в Елхово
Автор: Екип Burgas24.bg 11:41 / 01.06.2022Коментари (2)2972
© bTV
Правителството изобщо не разбира концепцията на временната закрила. Това посочи Радомир Чолаков в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Декларацията е във връзка с обявеното намерение на 30 май от страна на вицепремиера по ефективното управление Калина Константинова за прекратяване на интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната.

По думите на Чолаков в буферния център в Елхово "могат да пратят украинските майки с деца, само садисти, които са решили да изгонят тези хора колкото се може по-бързо от България".

Чолаков настоя още утре в Комисията по правата на гражданите да бъде извикана директорката на Агенцията по бежанците, за да "бъде попитана украинците хора ли са и имат ли права". Той апелира бюджетната комисия да попита министъра на финансите къде са 148 млн. евро европейска помощ за посрещане на бежанците.  В декларацията се посочва, че изказването на Калина Константинова по отношение на бежанците от войната в Украйна е потресло всички. "Виждате форумите в интернет. Виждате какво мислят хората. Общественото мнение вече произнесе своята присъда – всички искат нейната оставка", се заявява в декларацията.  По думите на Чолаков от ГЕРБ-СДС искат Константинова да продължава да бъде водена в парламента, за да могат народните представители от управляващата коалиция да си мислият за ""Български пощи“, за украинските майки, за вагоните към Ямбол и автобусите към Паничище и за собствения си срам, че продължават да търпят това". 

В текста се изтъква, че само 15 години след създаването на Третата Българска държава в периода 1894г.– 1896г. в страната ни са пристигнали 20 хиляди арменци. Припомня се още, че по време на Балканските войни техният брой става 35 хиляди, а малко по-късно идват още 22 хиляди. След 1917 г. през България минават 100 хиляди граждани на Руската империя, бягащи от червения терор, напомнят от ГЕРБ-СДС и изтъкват, че от тях 20 хиляди остават в България.

"Представете си как е изглеждала българската държава тогава – без инфраструктура, без хотели по морето, без жилищен фонд, без ИТ специалисти, без европейски фондове и със сигурност без вицепремиерка по ефективното управление. И въпреки това, онази българска държава се е показала като изключително ефективна. Всички тези стотици хора са били приети, обгрижени, намерили са работа, изучили са децата си и са се интегрирали със сигурност в българското общество. Онази държава е можела да направи всичко това. Държавата на Киро и Калина не може", констатира Чолаков.

По думите му с всички ресурси, които има сега, голяма част, от които изградени и оставени от ГЕРБ, с всичките си претенции и дигитални умения – държавата просто не може.

Той посочи как са щели да постъпят от ГЕРБ при такава ситуация. Първото, което са щели да направят е пълна децентрализация на задълженията и правомощията по приемане на търсещите временна закрила  към общините. Чолаков обясни, че животът на всеки човек преминава в община – там работи, там плаща данъци, там учат децата му.

На първо място, според него, трябва да има сътрудничество с Националното сдружение на общините. Във всяка община има хотели, които имат повече нужда от подкрепа от хотелите по морето, каза Чолаков. По думите му всяка община може да организира дейността на общинските и държавни служби, имащи отношение към настаняването на бежанците по такъв начин, че всички техни потребности да бъдат удовлетворени незабавно и само общината може да ги интегрира, а държавата е щяла да плаща сметките, като онези 148 млн. от европейските фондове за солидарност, щяха да постъпят в общините и чрез тях да стигнат до нуждаещите се.

Държавата  щеше да плаща по равно, независимо дали е хотел или частно лице, приело украински бежанци, добави депутатът. "Така българската държава в началото на 20 век е приела половин милион бежанци и от това е излязла по-силна, по-солидарна, по-заможна", каза Чолаков и добави, че така сега постъпва държава като Полша.



Още по темата: общо новини по темата: 4309
20.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
предишна страница [ 1/719 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 01.06.2022 г.
+4
 
 
а вие сирийците и другите покрай тях питахте ли дали са хора и там има деца.
Коментарите са на публикуващите ги. Burgas24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: