Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Бургас
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
ГЕРБ с нападки срещу уволнената шефка на ДКК
Автор: Екип Burgas24.bg 14:37 / 30.11.2021Коментари (0)441
©
От ГЕРБ днес се включиха с извънреден брифинг относно скандал, който тресе Министерството на икономиката и нарушиха мълчанието си.  През последната седмица, докато се водеха преговори за съставяне на коалиция между ПП, БСП, ИТН и ДБ, партията реши да не коментира случващото се.

"Седем месеца откакто управлява служебен кабинет, който се прокламира като братство на почтените, се изчерпаха толерансът на обществото и медиите", каза Александър Иванов от ГЕРБ.

"Кирил Петков и Даниела Везирева в качеството си на служебни министри управляваха министерство на икономиката, което е принципал на "Държавна консолидационна компания", която управлява под шапката си много държавни дружества, основно и главно от военно-промишления комплекс", коментира още той.

Припомняме, че вчера съветът на директорите освободи Ваня Караганева от длъжността на изпълнителния директор. Констатациите за освобождаването й при краткия период, в който оглавява компанията, са свързани с множество действия и бездействия, ощетяващи държавата с десетки милиони левове, уточни Иванов.

"Ще изброим няколко от тях, като ще наблегна на най-фрапантните, които се случват под зоркия поглед на "братството и сестринството на почтените".

"Ваня Караганева с еднолично решение е прекратила пълномощията на едно адвокатско дружество, което е защитавало интерес на Държавната консолидационна компания по 5 търговски дела. Еднолично тя, без да се съобрази с борда, сключва нов договор за правна помощ за вече извършена и заплатена услуга с ново адвокатско дружество в размер на 1 120 060 лв - услуга която вече е платена. Искам да попитам това ли е спестяването на държавни средства? Това ли е прекратяването на дупките, от които изтича бюджетът?

Интересен и скандален факт е, че Караганева в нарушение на закона за публичните предприятия, поставящ задължително условието член на борда на директорите да няма право да работи на друго място, освен ако е лекар или преподавател, подписва декларация с невярно съдържание и казва, че не заема друга длъжност. Това става докато работи в Агенция по инвестиции отново на подчинение на Кирил Петков и Даниела Везирева", добави депутатът.

Юристът Любомир Талев от своя страна заяви: 

"Госпожата е подписала и съдебна спогодба на стойност 5 млн. лева. Не е дадено одобрение на съвета на директорите. Караганева е и сменила обслужващата банка на ВКК. Отново еднолично и за първи път в историята е взето решение Вазовските машиностроителни заводи да предоставят изключителни права върху цялата си продукция на частна фирма, без допитване до съвета на директорите. Ако някой си мисли, че Караганева случайно е долетяла в ДКК, не, не е така. По време на първия служебен кабинет на Радев през 2017 г. Караганева е била началник на кабинет на Мария Павлова, която е била зам.-министър на правосъдието. Караганева е назначена без конкурс, работила е и в БАИ, в разрез със закона. Тя печели последващ конкурс, явно е най-добрият специалист  у нас, а защо не и по света, пошегува се Талев. Той подчерта, че това е пленена държава и калинките на Румен Радев продават на частна компания бъдещето на целия ВПК и на 4000 души, работещи във ВМЗ. Тези хора ще работят за частна фирма и тяхното препитание ще зависи от частната фирма, избрана от Караганева", отсече юристът.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Бургаското летище
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Бургас и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@burgas24.bg

За реклама:
Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Бургазлии във facebook
RSS за новините
Статистика: