Габриела Руменова: Колкото по-дълъг е срокът на годност при козунаците, толкова повече стабилизатори и консерванти съдържат те

Автор: Цоня Събчева
Коментари (0)
18:11 / 06.04.2025
1271
По-добре е да избираме българско агнешко, защото рискът да попаднем на дълбоко замразено месо, което в последствие е било размразено и се предлага за охладено, е по-малък. Това каза основателят на онлайн платформата "Ние, потребителите“ Габриела Руменова в предаването "Метроном" на Радио "Фокус".  

Агнешкото месо задължително трябва да има печат. Ако той е червен, това означава, че е вносно.  

Върху яйцата трябва да има цифров код, който показва начина, по който са отглеждани кокошките, и страната на произход. Срокът на годност на яйцата е до 28 дни от снасянето. Срокът на годност на боядисаните яйца, които се продават в търговските обекти, е не повече от една седмица, като те също трябва да бъдат съхранявани в хладилник, подчерта Руменова. "Там рисковете са повече, защото не знаем нищо за това яйце, тъй като липсва информацията от цифровия код, не знаем как е съхранявано преди да бъдат сварено, след това с какви бои е боядисано“, поясни тя.

Всички бои за яйца съдържат вредни за здравето химикали. Затова Руменова препоръча използването на естествени багрила за боядисване.

Колкото по-дълъг е срокът на годност при козунаците, толкова повече стабилизатори и консерванти съдържат те, отбеляза тя. "Обикновено три-четири дни срок на годност се счита за приемлив. Трябва да обърнем внимание и на грамажа с оглед на защита на нашите икономически интереси. Сравнявайки цените обаче, трябва да имаме предвид и съставките. Нека да не се ориентираме към най-ниските цени, защото със сигурност съставките няма да ни удовлетворят“, призова Руменова.

Сигнали до "Ние, потребителите“, свързани с некачествени великденски стоки, все още няма. На страницата на Европейската комисия Safety Gate обаче има информация за забрана за детски великденски обеци, съдържащи прекомерна концентрация на кадмий – до 94% от теглото на изделието, обърна внимание експертът.

Габриела Руменова посъветва потребителите да не пазаруват през социалните мрежи, а винаги през официален електронен магазин, зад който стои лице, което предоставя информация за това кой е производител. "Производителят и търговецът на дребно носят отговорност за качеството и безопасността на продуктите“, посочи тя.

Виж коментарите (0)

Още по темата (164):
08.05.2025 Унищожават над 500 кг месо, 25 хил. яйца и 400 кг козунаци
02.05.2025 В първата десетдневка на май се очакват около 1 милион пътувания
27.04.2025 Направете това днес, за да ви споходи здравето и късметът в бъдеще
27.04.2025 Томина неделя е! Ето какво трябва да направите
26.04.2025 Утре отново се боядисват яйца
25.04.2025 Забраните на Светла събота
Още новини от Национални новини:
Производители се оплакаха: Борсите са затрупани с домати от Албан...
Погребаха Магдалена в черен ковчег
АББ: Банките в България предлагат най-ниските лихвени проценти в ...
И лекарите заплашват с ефективна стачка
След поредната агресия на "локалите": Задържаха младежите, извърш...
Експерти за еврото, цените на имотите и онези 15 милиарда лева в ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@burgas24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Burgas24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Burgas24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).